Komentari

Piše: Amina Čorbo-Zećo – NI IZVINJENJA I NIKŠIĆEVOG POVLAČENJA Naknadna pamet Sabine Ćudić i sve laži predstavnika Trojke

“Kao zastupnica u Parlamentu BiH nisam sigurna da ću podržati u konačnici formiranje Vijeća ministara BiH, dok ne vidim način na koji će se tretirati pitanja koja interesuju i mene i Našu stranku.

 

Način na koji će se plasirati kadrovi, neka od rješenja koja se do sada spominju nisu zadovoljavajuća”, obmanjivala je zastupnica Naše strane Sabina Ćudić javnost prije imenovanja Vijeća ministara BiH, pa onda, jer je trebala njena ruka, podržala formiranje Vijeća ministara u kojem sjedi i Nenad Nešić.

Nikada se zato ne smije ponovo povjerovati u odlučnost zastupnice koja je između ostalih omogućila Nešiću, zvanom tri prsta, da s najviše funkcije omalovažava državu BiH.

A, ovo pišem jer Ćudić se, nakon izvjesne medijske šutnje, oglasila kako bi poručila da na sjednici ovog doma u ponedjeljak neće biti imenovanja ministra finansija i trezora Srđana Amidžića koji je kadar SNSD-a.

Takav stav Naša stranka je iznijela otkako je Milorad Dodik napravio problem na sastanku u Konjicu krajem juna, a zatim i izvršio napad na Ustavni sud BiH. Sve dok se ne promijeni odnos Milorada Dodika Naša stranka odbija podržati imenovanje Amidžića.

Kao da je sada naknadna pamet bh. građanima značajna i potrebna, a nakon što je Trojka koju uz NIP i SDP čini i Naša stranka Dodiku i SNSD-u dala vlast i sve što je Milorad poželio. Jedna pozicija manje više njemu ništa ne znači.
Zakašnjela naknadna pamet.

 

To što Sabina Ćudić i NS neće podržati personalnu promjenu u Ministarstvu finansija BiH ne znači više ništa za Vijeće ministara BiH, niti to tangira Dodika i SNSD. Ono što je strateški za Dodika, to ste već glasali. Zoran Tegeltija na čelu UIOBiH i 4 delegata u Domu naroda”, ustvrdit će zastupnik DF-a Dženan Đonlagić na društvenim mrežama.

Činjenično sasvim tačno hirurški precizno prikazana politička scena u BiH. Jer u jedan tekst ne može stati svaka izjava predstavnika Trojke od prije uspostave vlasti sa SNSD-om, u kojima su hvalisali novog Dodika, spremnog za kompromis i put u Evropsku uniju!

Tako je u januaru, stranački šef Sabine Ćudić, Edin Forto bacao mantre o proevropskom Dodiku. Naravno, da od želje za foteljom nije video realnu sliku. Da je Dodik bio i ostao samo Milorad Dodik.

“Moramo pokušati uraditi ono što je moguće. SNSD ima svoju politiku koju vodi već duži period. Zauzeli su kurs koji nije proevropski, prozapadni, iako mislim da velika većina građana BiH želi na zapad. Po nekim izjavama koje smo imali u samim pregovorima SNSD je spreman zauzeti proevropski kurs i mi moramo to istestirati”, isticao je Forto.

I zbilja su se desila testiranja, ali voditelj kviza bio je Dodik, a nikako Trojka, koja očito ni danas ne razumije da nisu problem Bakir Izetbegović i Željko Komšić, već njihovi partneri Dragan Čović i Milorad Dodik.

Ni Nermin Nikšić, premijer Federacije nije bio sklon predvidjeti valjano buduće poteze Dodika i Čovića. I on je zaslijepljen željom da ponovo bude premijer ubjeđivao javnost da samo SDA botovi zbog gubitka vlasti, prave ‘monstrume’ od Čovića i Dodika.

“Evidentno je, da ćemo na političkoj sceni imati spremnost da se razgovara, dogovara, deblokira, rješavaju svakodnevni problemi građana. Dragan Čović i Milorad Dodik pokazali su spremnost da rade, sarađuju i da se dogovaraju.
Ne smijemo ubiti tu priliku. Ako se pokaže da smo u krivu – izvinit ćemo se i povući se”, kazao je Nikšić.

I pokazat će se da su u krivu, ali izvinjenje ni povlačenje neće se desiti, jer navikli smo na obmane i teške riječi koje samo ostaju puko obećanje bez ispunjenja.

Zato naknadna pamet nam ništa ne znači, jer znamo u konačnici da će biti imenovan i ministar finansija, čim Dodik još dodatno zaprijeti i blokira procese.

Samo sada nemaju SDA da im fakturišu greške njihovih partnera!

Na vrh