Komentari

Piše: Amina Čorbo-Zećo – Ne nudite nam prihvatanje realiteta kao opciju, nismo ga prihvatili ‘92 nećemo ni danas!

Nacionalni dan 1. mart je Dan nezavisnosti BiH. Slavili ga ili ne BiH je nezavisna država koja kao takva postoji! I nije sastavljena, već se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike srpske.

Tako stoji u Ustavu Bosne i Hercegovine! Još jedna vrlo važna činjenica iz istog Ustava, a koja najviše smeta rušiteljima BiH. Prije svih Miloradu Dodiku, koji bljuje vatru na zemlju gdje je rođen. Težak je to usud, nemate gdje, a ne želite biti ovdje!

 

 

Ta činjenica je KONTINUITET.

 

 

“Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada “Bosna i Hercegovina”, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.

Ona ostaje država članica Ujedinjenih naroda i može kao Bosna i Hercegovina zadržati članstvo ili zatražiti prijem u organizacijama unutar sistema Ujedinjenih naroda, kao i u drugim međunarodnim organizacijama“, navodi se u Ustavu BiH.

 

 

Kontinuirano u kontinuitetu Bosna i Hercegovina je država koja, istina, još ne živi puni demokratski kapacitet, ali što je više napadaju ona je žilavija. Razapeti između pojedinačnih i kolektivnih prava, razapeti između domaćih i stranih izdajnika, razapeti između civilizacije i aparthejda, razapeti između sna i jave, razapeti između Dodika i Čovića, razapeti između Escobara i Putina, razapeti između trojke i SDA….

Razapeti između prihvatanja realiteta ili borbe protiv njega, razapeti između nejedinstva i jedinstva, razapeti između različitih tumačenja Ustava. Razapeti između pravosuđa i krivosuđa, razapeti između istine i laži, razapeti između različitih aršina, građani Bosne i Hercegovine još kontinuirano vole ovu zemlju krvi i meda koja ima svoj kontinuitet ma šta da ko govori!
Dok nam nameću neki rogobatni balans između etničkog i građanskog principa što ne može postojati uopće, jer se međusobno isključuju, najviši intelektualci ove zemlje poručuju – ova zemlja može biti jedino građanska, po EU vrijednostima ili, u drugom slučaju, srednjovjekovna po feudalnim vrijednostima.

Zato nam ne nudite realitet kao opciju, jer taj realitet nismo prihvatili ni 1992. godine!

Oni koji poštuju jedinstvenu, suverenu, nezavisnu, demokratsku BiH, oni koji priznaju historijske rezultate referenduma iz 1992. godine, oni koji priznaju historijsku činjenicu da je BiH priznata tada kao nezavisna država, treba da se osjećaju počastvovano zbog historijske činjenice da pripadaju generaciji utemeljitelja nezavisne, suverene države BiH.

Nije pogrešno biti patriota, kako nam sada to serviraju snage složene negdje u zemljama zapadnih zemalja. Nije sramota voljeti BiH, biti dio Evrope i željeti sistem kakav žive sve evropske zemlje. Zato sam čestitku ambasadora Michael Murphyja dočekala s oprezom. Tamo su navedeni i neki zadaci koje bh. vlasti trebaju ispuniti. Pa između ostalog i da je neophodno provesti reforme bh. pravosuđa koje sve više postaje sredstvo za takvo djelovanje, umjesto da je prepreka koruptivnom djelovanju, pa nam rekoše i da prevelik broj sudija radi za političare, a ne za pravdu.

A isti taj Murphy podržao Milanka Kajganića, glavnog tužioca koji u svom radu pred Sud dovede najbolje sinove ove zemlje za koju su se borili. Ejup Ganić decenijama dokazuje nevinost, pa malo bio London, sada mu i Sarajevo sudi!

Neki dan pred Sudom BiH u isto vrijeme čitav jedan vod 5. Korpusa, čak 30 optuženih, svi iz Krajine. Dva predmeta ‘Dudaković i drugi’, i ‘Nanić i drugi’, dokazuju svoju nevinost pred državom za koju su se borili. Milorad Savčić i na stotine osumnjičenih za najteža krivična djela utočište našli u Srbiji i Hrvatskoj!? Zato nam ne govorite o reformi pravosuđa dok podržavate Kajganića i Halila Lagumdžiju!

Spominje Murphy i Ukrajinu, a ja se pitam da li će i Ukrajina nekada progoniti one koji su je branili, dok im SAD uvodi demokratiju!

Previše je licemjerja oko nas da bismo bili mirni. Zato sam ponosna na svaki glas razuma, borbe i želje da politički i biološki prežive oni koji vole Bosnu i Hercegovinu, a ‘konkurs’ za skidanje takvih glava je već otvoren!

Na vrh