Komentari

Piše: Amina Čorbo-Zećo – Kritika Komšića, ali ne i hrvatskog ambasadora dokazuje da je Schmidt izlobiran: Činjenica je – HDZ ste učinili nezaobilaznim

Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, gostujući na BHT-u osvrnuo se i na Izvještaj predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića te se, što nije iznenađenje, kritički odnosio prema onome što je Komšić rekao. Interesantno, zaključio je da se u UN-u ne bi trebalo pričati o nečijim stavovima ili pozicijama već prezentirati isključivo činjenice.

U tom kontekstu, ako je objektivan, Schmidt se morao dotaći i nastupa hrvatskog ambasadora, koji je iznio svoj stav da Komšić nije legitiman i legalan, a što naravno nikako nije stvar istine, jer je Komšić izabran u skladu sa Izbornim zakonom BiH i Ustavom BiH, već održava stav Hrvatske, koja godinama ima istu matricu ponašanja prema BiH.

Iako se to ponašanje često predstavlja kao prijateljsko, to je daleko od istine, jer petljanje u unutrašnje odnose i nepriznavanje legalno izabranog predsjednika države BiH ne može se opisati prijateljskim.

A, za razliku od hrvatskog ambasadora, kojem je replicirao i Zlatko Lagumdžija, Komšić je govorio upravo činjenicama, a nikako ličnim stavovima.

I upravo činjenica da je Schmidt kritizirao Komšića, a nije hrvatskog ambasadora, dokazuje da je Schmidt izlobiran od strane susjeda, a što nisu krili ni u Vladi Hrvatske, a što opet nikada nije naišlo na ozbiljnije kritike Brisela ili zapadnih zemalja!

I tako je na pitanje da li je njegova odluka da suspenduje Ustav BiH na 24 sata bila izlobirana od Hrvatske i Andreja Plenkovića, Schmidt odgovorio:

“Ne bih volio da budem uključen u neke interne politike i kampanje, ali ja svoje odluke donosim sam. Neki su zadovoljni, neki nisu, ali dugoročno bi ih svi trebali prihvatiti. Moj posao je da ispravim nešto što ne funkcioniše”.

A, podsjetit ćemo i Schmidta kada se onomad žalio na “neizdrživ” pritisak Republike Hrvatske u vezi s tim pitanjem, ali čini se da su pritisci popustili, naravno popuštanje je došlo nametanjem Izbornog zakona koji je omogućio HDZ-u BiH, ali i Hrvatskoj da istraju u svojim nakanama.

Ovako besramno izvrtanje činjenica je svojstveno Nijemcu koji otkako je došao u BiH mlijeko prikazuje crnim, i to toliko daleko ide u obmanama da suspenziju Ustava prikazuje kao demokratski izraz nečije volje!

Jer činjenica je i da je Schmidt ostao imun na tvrdnje pravnih stručnjaka ali i potpredsjednika FBiH da je Čavara “diskreditirao i dodatno zakomplikovao proces imenovanja nedostajućih sudija Ustavnog suda Federacije BiH”.

Podsjećamo, Čavara je potpuno ignorirao Ustav Federacije BiH u članu IV.C.2.6.(2), koji eksplicitno propisuje proceduru imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH.

Ali, Schmidt je Čavarin potez okarakterisao kao kooperativan!?

Christian Schmidt Marinku Čavari slao je tajne, ali i javne migove u vezi deblokade Ustavnog suda FBiH, a što je na kraju Schmidt iskoristio kao izgovor za nametanje Izbornog zakona.

To je bio pogrešan potez, jer se pokazalo da su blokade, a koje je HDZ vršio godinama, legitimno sredstvo u ostvarivanju političkih ciljeva, pa čak i onih koji dovode do trajne etničke podjele Bosne i Hercegovine i uvođenja diskriminacije.

E, to su vam činjenice, gospodine Schmidt, jer da niste nametnuli izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona, HDZ BiH danas ne bi bio nužan partner u Vladi Federacije BiH, jer nakon što je Schmidt podigao broj delegata na 23, a 11 potpisa stavio kao preduslov za izbor predsjednika Federacije BiH, priča o formiranju vlasti bez HDZ-a BiH i Dragana Čovića više nije realna.

A, novo nametanje možemo očekivati kada i to ne bude dovoljno za HDZ-ovo učešće u vlasti!

Na vrh