Komentari

Piše: Amina Čorbo Zećo – IZGUBILI BOGIĆA, OŽIVJELI LAGUMDŽIJU SDP se odrekao političkog identiteta zbog poziconiranja u vlasti – izgubit će i jedno i drugo!

SDP BiH je jedinstvena politička, multietnička, prograđanska organizacija socijaldemokratske lijeve programske orijentacije, slobodnih, ravnopravnih i odgovornih članova, koja djeluje na teritoriji Bosne i Hercegovine. Tako kaže Statut SDP-a BiH, ali ono što nam serviraju posredstvom svog političkog djelovanja daleko je od ovog člana Statuta po kojem bi trebala funkcionirati stranka.

U nastavku dijelom analiziramo ono što piše u Statutu i činjenično stanje na terenu. SDP je jednostavno pristao biti bošnjačka stranka, a njihovo djelovanje u Republici srpskoj bilo je zanemarljivo, jednostavno nisu bili zainteresirani, nešto kao sada Naša stranka za ovaj dio BiH. Zluradi će reći da je možda bilo i bolje da je njihova uloga u ovom bh. entitetu ostala minorna, jer su na kraju, različitim zakulisnim igrama poklonili SNSD-u četvrtu ruku u Domu naroda PSBiH, o čemu glasno govori opozicija u Rs.

 

 

STATUT – Polazeći od Programa, osnovni ciljevi i zadaci SDP BiH su: – izgradnja Bosne i Hercegovine kao demokratske države ravnopravnih građana i naroda, Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih građana koji u njoj žive;

ČINJENICA – SDP BiH je ušao u vlast na nivou države potpisujući smjernice sa HDZ-om i SNSD-om koje jasno određuju da se BiH mora etnički podijeliti, jer SDP je kao multietnička stranka pristala participirati u vlasti isključivo u bošnjačkoj kvoti, dok je npr. Milorad Dodik ponudio jednog Bošnjaka. Dodik je ponudio Bošnjaka jer je Naša stranka tražila mjesto Ostalih, pa je ‘ružno rečeno’, bilo manjka Bošnjaka!?

 

 

STATUT – Afirmacija suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom;

ČINJENICE – SDP BiH, tačnije pojedinci poput Nermina Nikšića, sklopili su koaliciju sa Miloradom Dodikom i njegovim SNSD-om bez jasnih crvenih linija koje se odnose na državnost BiH. Nikšić je najviše govorio o kompromisima, a Dodik je ostao na svojim tvrdim stavovima da Republika srpska ima svoju ‘državnu imovinu’ i da njome suvereno upravlja. Izglasali su Zakon o nepokretnoj imovini Rs-a, što je antiustavno. SDP BiH kao partner, osim floskula da se treba dogovoriti, nije precizirao i jasno kazao Dodiku da je isključivo država BiH titular imovine.

Kada je riječ o političkoj nezavisnosti SDP je također pristao da međunarodna zajednica uspostavlja vlast u BiH. Otvoreno je govorio o podršci stranih ambasada, ali i nagovaranjima nekih stranaca koji su dolazili u BiH da ‘kupe neke delegate’. Cilj je bio jedan – izbaciti SDA iz vlasti. I to je svakako politička utrka, ali platforma na kojoj je to rađeno daleko je od onoga što Statut SDP-a propisuje.
 

 

STATUT – Afirmacija i aktivno ispoljavanje antifašizma kao civilizacijske tekovine savremenog svijeta

ČINJENICA – Kad ste posljednji put u javnom prostoru čuli osudu od strane članova SDP-a za mnoga fašistička djelovanja i provokacije? Čak je SDP ostao miran i na podizanje tri prsta ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića i to dva puta, jednom pred zgradom Parlamenta BiH, a drugi put u emisiji FTV-a. Nisu reagirali ni na tvrdnje Lidije Bradara da je izbor izaslanika za Dom naroda pokazao da opet nemamo legitimno predstavljanje i da je bilo očito da oni nelegitimni predstavnici koji su izabrani iz sredina u kojima faktički Hrvati niti ne žive, značajno utječu na izbor izaslanika za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nisu niti jednom reagirali na činjenicu da Dodik cijeli jedan narod Bošnjake, svodi na vjersku skupinu – muslimane! Nisu reagovali ni na Dodikove provokacije da su stranke sarajevske trojke bošnjački/muslimanski predstavnici.

Čak im ne smeta ni što HDZ i dalje insistira na legitimnom predstavljanju u Predsjedništvu BiH!

 

 

STATUT – Izgradnja otvorenog bosanskohercegovačkog društva na osnovnim vrijednostima evropske socijaldemokratije: slobode, jednakosti, pravde i solidarnosti

ČINJENICA Posljednje gdje se SDP iskazao u skladu s ovim statutarnim pravilom jesu protesti organizirani ispred OHR-a. Tražili su tada, kao i građani, da visoki predstavnik ne nameće izmjene Izbornog zakona BiH koje nam uvode aparthejd. Danas SDP šuti na činjenice da nisu implementirane presude iz Strazbura, da Čović uvodi legitimno predstavljanje u Predsjedništvo BiH, a Schmidt ide na ruku onim snagama koje BiH ne vide kao sve druge uređene demokratske evropske zemlje.

Pravda je u BiH čini se umrla, a SDP ne upozorava na tu opasnost. Previše su zabavljeni unutrašnjim previranjima i borbom za vlast, dok se bh. društvo sve više zatvara.

Ni danas nakon sastanka rukovodstva SDP BiH, čini se, nisu shvatili zbog čega su doživjeli veliki neuspjeh kada je riječ o pozicijama koje su dobili. Iz osmorke su isključili Damira Marjanovića (ZNG) te će sutra nastaviti razgovore s ostatkom osmorke, tačnije sedmorkom. Ljutnja prema NES-u i SBiH-u nije nestala, a ogleda se u prijetnji da će u kantonima pregovarati sa svima, pa to valja iščitati kao neku poruku.

NIP, kojem su, doduše, sve dali dobrovoljno (izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH do pozicija u Vijeću ministara) nisu spominjali, te ne vide da su upravo oni ‘grobari’ SDP-a!

Situacija u kojoj su se našli je produkt njihove očajničke politike, u kojoj nisu uspjeli politički sačuvati Bogića Bogićevića, dok ‘oživljavaju’ Zlatka Lagumdžiju i Elvedina Grabovicu.

 

 

Krajnje je vrijeme da se SDP počne ponašati po Statutu, a ne po naslijeđenoj matrici komunističke partije, ako već i nije kasno!

Na vrh