Komentari

Piše: Amina Čorbo-Zećo – Bh. pravosuđe na matrici Ratka Mladića: ‘Tuku’ samo gdje nema srpskog življa!

Koliko su otuđene institucije Bosne i Hercegovine može se s vremena na vrijeme jasno vidjeti, posebno kada je riječ o pravosudno-policijskim organima koji narodski rečeno – (ne)znaju kud gone!

Tačnije, znaju dobro, djeluju po matrici u kojoj nam pamet razvlače kao onomad Ratko Mladić koji je tukao Velušiće, jer nema srpskog življa (sarajevsko naselje) ‘dok nam pamet ne razvuku’.

Upravo tako Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) na čijem je čelu Darko Ćulum (blizak SNSD), po nalogu glavnog državnog tužioca Milanka Kajganića razvlači pamet bh. javnosti s predmetima i istragama u kojima su glavne mete Bošnjaci.

Nema više dileme u taj srpski projekat, a nakon što su objavljeni dokumenti koji govore da su 10. jula pokrenute aktivnosti usmjerene protiv Bakira Izetbegovića, lidera SDA te traže od Predsjedništva BiH dokumente koji se odnose na reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

Naravno, da SIPA-u i Tužilaštvo ne zanima država Bosna i Hercegovina već Izetbegović, kojeg se valja sada uvaljati u pravosudno blato, u kojem već godinama ‘plivaju’ i heroji Bosne i Hercegovine. Sudbinu su im napisali u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u montiranim optužnicama, sa sumnjivim svjedocima (upravnik logora Batkovići svjedočio protiv optuženih u slučaju Dobrovoljačka) za ratni zločin gdje moraju dokazivati svoju nevinost dok npr. Milomir Savčić, optuženik za genocid slobodno šeta Srbijom. Na slobodu je dospio upravo uz pomoć uposlenika Tužilaštva BiH!?

Ne bilo kojih uposlenika, već direktno uz pomoć glavnog tužioca Milanka Kajganića, koji je na krilima Američke ambasade u BiH stigao na ovu poziciju. Mediji su danima pisali da je upravo on uključen u slučaj koji se vodi protiv odbjeglog nekadašnjeg komandanta 65. zaštitnog motoriziranog puka pri Glavnom štabu tzv. Vojske Republike Srpske (VRS) Milomira Savčića.

Njegova uloga nije rasvijetljena, ali on i dalje uživa svu podršku međunarodne zajednice ali i predstavnika Trojke, kojima isto neće biti mrska istraga protiv Izetbegovića. Jednako kao što Nerminu Nikšiću nije mrsko i što slučaj ‘Bosnalijek’ tapka u mjestu, dok avgust žurno dolazi!

SIPA, kojom su nekad vladali ‘The Chetniksi’, vraća se na stari kolosijek.
Oni rade po nalogu Tužilaštva BiH, pa 10. jula, dan nakon što je Milorad Dodik objavio u Službenom glasniku nepriznavanje Ustavnog suda BiH u Republici srpskoj čime je napravio svojevrsni državni udar, pokrenuli predistražne radnje protiv Bakira Izetbegovića zbog, pazite sada, navodnog počinjenja krivičnog djela “neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH” u ‘slučaju Ljubić’!?

Da mozak se zaledi. Presude za koju je i sam visoki predstavnik Christian Schmidt kazao da je provedena i da je za njega ta priča završena!

Nije nam SIPA otkrila niti je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv Dragana Čovića zbog neizvršavanja ‘presude Ljubić’, jer je bio član Kolegija u zakonodavnoj vlasti!

Pretpostavka je da tu nema materijala, baš kao što su se izgubili dokumenti od državnog Suda do Kantonalnog tužilaštva, pa Čović nakon nepravosnažne osuđujuće presude biva oslobođen! Nikada se pravosuđe nije bavilo krivcima za gubljenje dokumentacije!

I tako nam pamet razvlače godinama ‘krhajući’ milione u neke reforme u kojima je samo jačala matrica po kojoj je Tužilaštvo BiH, a i SIPA nadležna za područje Federacije, mahom Bošnjake.

Jer neprovođenje ‘presude Komšić’ ne sekira pravosuđe, kao ni ine presude Suda za ljudska prava iz Strazbura.

Vrijeme je da se definitivno Tužilaštvo BiH proglasi federalnom institucijom, jer na tlo Republike srpske ne stižu. Zaduženi su za federalne respiratore, a za industrijski kisik koji su u Rs davali pacijentima nisu.

 

Nisu zaduženi ni za sumnjive nabavke poljske bolnice u Rs, kao niti za državni udar koji dolazi iz ovog bh. entiteta. Jer da jesu, 10. jula hapsili bi po Banja Luci, a ne bi piskarali naredbe koje neće dovesti do ozdravljenja bh. društva, već novih pravosudnih lakrdija u kojima se ima za cilj Bošnjake prikazati kao korumpirane i kriminalizirane, jednako kao što se pokušavaju pripadnici Armije RBiH i MUP-a R BiH prikazati zločincima, kao da oni nisu bili jedina legalna vojska na tlu Republike BiH koja se branila od agresora!

I sada u vrijeme državnog udara Milorada Dodika valja skrenuti pažnju na drugu stranu. Ne treba imati sumnju da će mediji danima pisati o istragama protiv Izetbegovića, dok će nam vozovi ka EU sve brže prolaziti. A, ko će bolje pomoći Dodiku u tome od njegovog Kajganića i Ćuluma!

 

Patria

Na vrh