Komentari

Piše: Almasa Hadžić – Hoće li interes hercegovačkog farmaceutskog lobija smjeniti Upravni odbor UKC-a Tuzla?

To je i bio razlog da Skupština TK na svojoj sjednici od prije dva mjeseca povuče saglasnost na odluku o davanju suosnivačkih prava FBiH nad UKC-om iz 2013. godine.

Na najavu Vlade Federacije da bi na današnjoj sjednici trebao biti smijenjen Upravni odbor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC)Tuzla, zasad niko od zvaničnika UKC-a, ali i Vlade Tuzlanskog kantona nije  reagirao.

Kako će i po kojim zakonskim klauzulama Vlada Federacije kao suosnivač UKC-a Tuzla, smjeniti Upravni odbor ove zdravstvene ustanove, teško je odgovoriti.

Naime, još 2013. godine Parlament FBiH i Skupština TK su potpisali odluku o preuzimanju osnivačkih prava UKC-a Tuzla, kojim se na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti FBiH i TK određuje njihov suosnivački odnos.

Nakon potpisivanja ove odluke trebao je biti potpisan i ugovor o rješavanju međusovnih odnosa na koji su potpis trebali staviti Vlada Federacije i Vlada TK, što ni nakon 10 godina nije učinjeno, a zašto se isključivim krivcem smatra Vlada Federacije.

To je i bio razlog da Skupština TK na svojoj sjednici od prije dva mjeseca povuče saglasnost na odluku o davanju suosnivačkih prava FBiH nad UKC-om iz 2013. godine.

“Čuo sam da je smjena Upravnog odbora UKC-a Tuzla na dnevnom redu današnje sjednice Vlade Federacije.

Vlada FBiH može smjeniti samo dva člana UO koje su oni imenovali, ostalo je sve silovanje zakona.

Doduše, oni su došli na vlast suspenzijom Ustava, pa možda misle da mogu nastaviti raditi suspenzijom važećih zakona. Pokušaju li to onda državu uvode u anarhiju”, kazao je u izjavi za Politicki.ba Žarko Vujović predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona.

Upravni odbor UKC Tuzla imenovan je na osnovu zakona i čini ga 7 članova, od kojih su 2 prijedlog Vlade FBiH, 2 prijedlog Vlade TK i 3 prijedlog iz reda zaposlenika i procedura za njihovu smjenu, bude li se poštovao zakon, ne može ići jednostrano.

Izvori Politicki.ba iz Tuzle, koji su govorili pod uslovom anonimnosti tvrde da je žurba za smjenom postojećeg UO UKC-a Tuzla i imenovanja novog, kao i doveđenja novog menadžmenta na čelo ove zdravstvene ustanove, posljedica interesa “hercegovačkog farmaceutskog lobija”.

 

izvor: Politički.ba

Na vrh