Komentari

Piše: A. Vrabac – SCHMIDT SAMO BRINE O HDZ-U OHR sedam dana bez stava o Kajganićevim sramotnim izjavama o genocidu i državnoj imovini

Ni sedam dana nije bilo dovoljno da OHR odgovori na upit koji je Patria poslala u vezi izjava glavnog državnog tužioca Milanka Kajganića zbog kojih je i UDT formirao predmet. Upit je poslan na tri adrese, pa je mogućnost da neko nije dobio ili nije vidio e-mail ravna nuli.

 

Od OHR-a smo zatražili stav na relativiziranje izmjena Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo Valentin Inzko o zabrani negiranja genocida.

„Glavni tužilac Kajganić u javnom prostoru pokušava obesmisliti izmjene, navodeći da “polemika da li je bio genocid ili nike” nije krivično djelo. Nakon ovakve izjave koji će tužilac donijeti odluku da je neko negirao genocid. S druge strane genocid u Srebrenici je pravno utemeljena činjenica dokazana međunarodom presudom. O kakvoj polemici o tome uopšte govori Kajganić. Više puta je visoki predstavnik Christian Schmidt pozvao Tužilaštvo BiH da procesuira negiranje genocida. Da li zaista mislite da Tužilaštvo BiH pod rukovodstvom Kajganića će to uraditi“, glasio je upit OHR-u.

No, do danas OHR nije imao stav o ovim pitanjima niti o Kajganićevom sramotnom istupu.

Iako je Kajganić imao i spornu izjavu oko odluke Ustavnog suda BiH koju je također pokušao tumačiti i njeno pravno dejstvo na stavljanje van snage Zakona o nepokretnoj imovini Rs, navodeći da Ustavni sud BiH „privremenom mjerom zabrane raspolaganja državnom imovinom nije zabranio bilo kome bilo koje aktivnosti“ i ta izjava prošla je bez bilo kakve reakcije visokog predstavnika.

U isto vrijeme OHR i visoki predstavnik brinu kako zabetonirati poziciju HDZ-a i instalirati novu Vladu FBiH.

Ove sedmice održane su i konsultacije sa političkim strankama, a već za narednu predsjednik HDZ-a Dragan Čović najavljuje novu odluku visokog predstavnika jer ih je ranije spriječio ramazan i Bajram.

Negiranje genocida, državna imovina, nove blokade Parlamenta BiH svakako mogu čekati.

Na vrh