Komentari

Piše: A. Vrabac – NEKO MORA PONOVO ČITATI USTAV BiH je međunarodno priznata država, sastoji se od entiteta – ako je nema onda nema ni entiteta!

Nebrojeno puta vrhovni vladar Rs-a Milorad Dodik ponovio je kako svaki dan čita Ustav BiH te da vrlo dobro zna šta piše u njemu. No, s obzirom koliko je puta već pogrešno tumačio Ustav BiH i uzimao iz njega šta mu treba, a odbacivao ono što mu se ne sviđa, ipak bi morao preciznije čitati Ustav BiH, podvući ono što stalno zaboravlja u javnim istupima pa pročitati s papira, nije to sramota.

 

Danas je Dodik ponovio kako BiH nije država, da je sastavljena od entiteta, te da ona i ne postoji!

Ustav BiH u svoja tri prva člana jasno precizira da je BiH država, da nastavlja svoj kontinuitet, te da se sastoji od entiteta. U prijevodu – ako nema BiH onda nema ni entiteta Rs i FBiH.

U najnovijem naletu bijesa i nervoze Dodik je najavio vraćanje nadležnosti na entitete, povlačenje kadrova iz Rs iz državnih agencija i institucija, te u konačnici razdruživanje sa FBiH.

 

Naredne sedmice u Sarajevu bi trebao biti održan sastanak ambasadora PIC-a. I dok iz dijela međunarodne zajednice svu pažnju usmjeravaju na formiranje ili instaliranje nove Vlade FBiH, Dodikove prijetnje, povlačenje iz institucija, te prijetnje secesijama, izlascima iz BiH, negiranje genocida, ostaju bez ikakve konkretne reakcije. Za pojedine ambasadore vjerovatno je i za ovakvo Dodikovo ponašanje kriva neka politička stranka koja nije vlast.

 

 

Dodik kojeg je upravo međunarodna zajednica, tačnije SAD dovele na vlast kao “dašak novog vjetra”, počeo je provoditi politiku suprotnu miru, napretku i daljem putu ka EU i NATO-u. Da li to radi u dosluhu sa dijelom iste te međunarodne zajednice ali i domaćih partnera baš u ovom trenutku kada se dobar dio javnosti protivi novoj intervenciji u Ustav FBiH kojim bi se omogućilo instaliranje nove Vlade FBiH koju bi činilo devet političkih stranaka. Upravo ovaj koncept svesrdno podržava međunarodna zajednica, predvođena nekolicinom ambasadora koji svu svoju energiju troše na taj proces, dok Dodikove prijetnje postaju sve češće i žešće.

 

 

Ukoliko naredne sedmice ili kako Dragan Čović najavi 24., 25. ili 26. aprila nakon ramazana i Bajrama koji su bili smetnja za intervenciju, bude nove Schmidtove odluke onda bi ona svakako morala uključivati i rješavanje Milorada Dodika i njegove rušilačke politike. Svaka druga odluka koja se ne bi doticala Milorada Dodika značila bi da je međunarodna zajednica digla ruke od BiH i da je sve bliža konceptu “sastavljene države” i Dodikove mantre o nepostojećoj BiH.

Na vrh