Komentari

Piše: A. Vrabac – Licemjerna politika EU: Kad je u Rusiji nije saveznik, a kad je u BiH onda je Dodik vrlo poželjan sagovornik

Predsjednik Rs-a i SNSD-a Milorad Dodik u istom danu je održao sastanak sa ruskim ambasadorom Igorom Kalabuhovim i dogovarao detalje posjete Rusiji i susreta sa Vladimirom Putinom naredne sedmice, ali i sa evropskim komesarom sa proširenje Oliverom Varheljijem koji je u srijedu boravio u BiH.

Ono što je ostalo sakriveno od javnosti je susret Varheljija sa pet predsjednika stranaka u uredu Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH. Na tom sastanku bio je i Milorad Dodik koji je s ostalim kolegama i predstavnicima EU dogovarao hodogram aktivnosti koje BiH mora ispuniti na putu ka EU.

Zvanične informacije s tog sastanka nije bilo, ali je na press konferenciji koju je Varhelji održao sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto komentarisao odlazak Milorada Dodika u Rusiju.

“Što se tiče posjete Rusiji, naši saveznici ne idu u Rusiju. Naša podrška je tu i zato sam ovdje. Trebaju nam konkretni rezultati”, kazao je Varhelji.

Dakle, kada je u Rusiji Dodik nije saveznik EU, a kada se vrati u BiH onda jeste. Tako bi se mogla iščitati poruka evropskog komesara čija je matična država Mađarska blokirala uvođenje određenih sankcija Rusiji. Bez obzira na stavove o Rusiji i Putinu, Dodik bi za EU trebao biti sporan i zbog retorike podjele, najava secesije, negiranja genocida, veličanja ratnih zločinaca. Sve je to istaknuto prilikom saslušanja američkih zvaničnika u Senatu SAD.

No, Evropska unija više je puta pokazala da ima vlastite interese. Tako je i Dragan Čović, čiji su kadrovi blokirali usvajanje Budžeta kako CIK ne bi imao novac za provođenje izbora zbog čega je visoki predstavnik iskoristio bonska ovlaštenja, jedan od najpoželjnijih sagovornika EU. Ne tako davno Sattler je Čovića nazvao “šampionom evropskih integracija”. Možda se dogodi neko čudo pa Dodika proglase “šampionom NATO integracija”.

U razmaku od samo nekoliko sati Varhelji i šef Delegacije EU Johann Sattler iza zatvorenih vrata su sa Dodikom i drugim predsjednicima stranaka (Čović i predsjednici trojke) dogovarali ispunjenje 14 prioriteta EU, a onda poručili da osobe koje idu u Rusiju ne mogu biti saveznici EU.

Nisu li to dvostruki aršini EU i licemjeran odnos EU zvaničnika?

EU jeste blokirala određena sredstva za projekte u Rs-u, ali razgovori sa Miloradom Dodikom nisu prestali. Koliko mu se ide naruku govori i činjenica da je Varhelji zajedno sa Borjanom Krišto napomenuo da se odluke trebaju donositi mehanizmom koordinacije na kojem insistira vlast entiteta Rs.

Varhelji je prilikom posjete BiH zaobišao Predsjedništvo BiH što je propust Delegacije EU. Time se šalje poruka da o državnim pitanjima odlučuju entiteti pa i niži nivoi vlasti koji su dio mehanizma koordinacije.

Iza zatvorenih vrata također je postavljen rok da se do kraja 2023. godine završi priča o izmjeni Izbornog zakonodavstva, provedu sve presude Ustavnog suda BiH i ograničene izmjene Ustava BiH.

Na press konferenciji koju je u petak održao predsjednik HDZ BiH Dragan Čović nisu spomenute presude Evropskog suda za ljudska prava koje bi konačno uklonile diskriminaciju prema svim bh. građanima koji nemaju pravo se kandidirati i biti birani na neke od najvažnijih pozicija samo zato jer se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda.

 

Patria

Na vrh