BiH

Piše: A. Čorbo-Zećo – Venecijanska komisija je otkriće iz Neuma: Nema više privremenih dogovora u BiH

Završen je cirkus u Neumu, u javnosti se predstavlja slika kako pobjednika nema. Ali, suštinski jasno je da je HDZ poražen.

 

Za to su najviše zaslužni odlučnost probosnaksih stranaka te predstavnici Venecijanske komisije koji su i učestvovali na ovim razgovorima o izmjenama Izbornog zakona uradili veliki posao.

Zapravo, oni su dobitna kombinacija i ono u šta moraju gledati probosanske snage kada je u pitanju buduće uređenje Bosne I Hercegovine. Nema napretka bez potpunog uređenja kakvog imaju sve evropske zemlje.

 

Njihov značaj potvrdila je i to javno Ambasada SAD-a naglasivši da je stručnost Venecijanske komisije u ovom procesu neprocjenjiva.

Bilo koje rješenje mora potpuno implementirati odluke Evropskog suda za ljudska prava, što je obaveza prema Dejtonskom sporazumu. Sve strane su odgovorne za potpunu implementacija i bilo koje rješenje mora biti u skladu sa EU standardima. Morat će se imati u vidu stavovi  Venecijanske komisije još od prije 16 godina kada su predlagali i ukidanje domova naroda.

Značaj ove komisije istakao je i Erol Avdović, novinar i analitičar iz New Yorka.

„Hvala Venecijanskoj komisiji koja je istrajala u odbrani principa jednakosti i prava svih građana Bosne i Hercegovine. S njom nije moglo biti tzv. dejtonskog “zavrtanja laktova” radi privremenih dilova/dogovora“, kazao je Avdović.

 

On ističe da Washington treba izvući dva korisna zaključka iz ovog procesa koji je kulminirao u Neumu.

„Prvo pazite koga delegirate za medijatore na Balkan, pokazalo se da ponekad individualne karijerne i ambicije, kada se ne superviziraju pretvaraju sistem u “kreativnost” koja zna biti koliziji s liberalno-demokratskim vrijednostima za koje se SAD zalažu. Drugo, ne može više biti privremenih dogovora u BiH, i posebno ne dogovora sa političkim liderima s autokratskim tendencijama. To je protiv Bidenove doktrine koja svoju vanjsku politiku centrira oko ljudskih prava“, istakao je Avdović.

 

izvor: nap.ba

Na vrh