Komentari

Piše: A. Čorbo-Zećo – ŠEST SEDMICA KAO MAČ ZA VRATOM Kako do dogovora s onima koji ga ne žele!

Danas je istekla prva sedmica od ostavljenih šest kao prostor za dogovor političkim strankama za izmjene Izbornog zakona BiH. Do danas nema naznaka da su stranke razgovarale, niti ima sličnih inicijativa, osim što politički predstavnici u javnosti šalju poruke šta ne žele i koja je crvena linija ispod koje neće ići.

 

SDP je spreman na pregovore oko izmjena Izbornog zakona, ali ne na bazi daljih podjela Bosne i Hercegovine, kao i većina drugih probosanskih stranaka, DF i ostali, ali inicijativa za nekim pregovorima nema.

Jasno je, kako će utvrditi i Damir Mašić da je jako teško doći do dogovora s onima koji ne žele dogovor, s onima koji žele probleme i dalje zaoštravati sveukupnu političku situaciju u zemlji.
Stoga opravdan je strah da će Christian Schmidt ipak nametnuti odluke, a na radost HDZ-a BiH, kojem u ovom trenutku nikakvi pregovori i ne trebaju, s obzirom na raniju namjeru Schmidta da nametne izmjene izbornog zakona sukladno željama HDZ-a BiH.

Delegacija EU, kao i Ambasada SAD kako su potvrdili za Patriju neće biti medijatori u eventualnim pregovorima, dok iz Hercegovine i dalje pristižu prijedlozi. Doduše, ne i HDZ-a direktno, a njihove su želje već odavno jasne.

Ranije nametanje Schmidta odgođeno je isključivo zbog reakcije javnosti koja šutke nije pristala na uvođenje aparthejda u BiH.

Zato ovakav Schmidtov prijedlog je omča oko vrata svim političkim liderima i predstavnicima koji dođu na sastanak.

Ako se u protekle dvije godine intenzivnih razgovora nije došlo do dogovora, kako se onda može očekivati da se to postigne do 10. septembra. Nije jasno zašto Schmidt toliko žuri da do izmjena dođe uoči samih izbora.

Stav većine političkih predstavnika (izuzev HDZ) je takav da izmjene Izbornog zakona i način popune Doma naroda PFBiH nisu prihvatljivi uoči samih izbora. Posebno iz razloga što HDZ BiH sigurno neće biti konstruktivan u pregovorima, pa vjerovatno neće ni učestvovati ili će postaviti visoke zahtjeve i čekat će samo kraj postavljenog roka kako bi Schmidt u nemogućnosti dogovora nametnuo planiranu odluku.


Komentari

Na vrh