Komentari

Piše: A. Čorbo-Zećo – Pukotine u mostu Počitelj i eksproprijacijski kriminal izazvali raskol unutar HDZ BiH

Nedavno je premijer FBiH Nermin Nikšić u emisiji FACE TV kod Senada Hadžifejzovića govorio o navodnom kriminalu u Autocestama FBiH, tvrdeći da je na jednoj dionici autoputa u Žepču, od trojice vlasnika otkupljeno zemljište za iznos od oko 36 hiljada KM, a samo mjesec – dva kasnije to isto zemljište je prodato Autocestama FBiH za 460 hiljada KM.

Nije Nikšić pričao o trenutnim zastojima na izgradnji Koridora Vc, niti o napuknuću konstrukcije mosta kod Počitelja, koji nije ni otvoren, a nastala šteta se mjeri u višemilionskom iznosu i, čini se da, izvođači radova još ne znaju kako riješiti nastalu štetu.

 

No, Nikšić se pita kako je moguće da je vrijednost zemljišta u tako kratkom roku porasla više od deset puta i kako je moguće da su kupci znali da će trasa autoputa proći tim dijelom, a da ostatak javnosti i vlasnici zemljišta to nisu znali, pa su tako lako i jeftino prodali svoju zemlju.

Ali, prozivke na račun JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar nisu baš osnovane i netačne su. Postupak se provodi kod općinskih organa na način da sudski vještaci vrše procjenu zemljišta ili nekretnina. Na osnovu njihovih procjena općinski organ izdaje rješenje po kome se vrše plaćanja vlasnicima.

Prema saznanjima Patrije JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar su više puta pokušavale osporavati visine naknada kod nadležnih sudova, ali su iskustva uglavnom bila negativna, jer su se uobičajeno potvrdila rješenja općinskih organa. Nerijetko su i veći iznosi na sudu presuđivani u korist građana čija imovina je bila predmet eksproprijacije.

Zbog čega je to tako?

Odgovor se može pronaći vrlo lako.

Osnovni razlog iznesenih informacija nastao je zbog podjela u HDZ-u Općine Žepče. Ivo Tadić, koji je napustio HDZ i pridružio se većini u Zeničko-dobojskom kantonu, je nakon saznanja da su u postupku eksproprijacije učestvovali kadrovi HDZ-a, načelnik Općine Žepče Mato Zovko, raniji federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić i uposlenica Ministarstva prostornog uređenja Ljuba Tadić, proslijedio podatke prema premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću i optužio ih za udruženu kriminalnu grupu.

„Sve ove podatke je dobio od bliske saradnice u proteklom periodu izvjesne Katice Vranjković, koju je v.d. direktora JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar Denis Lasić postavio sebi za savjetnika. Vranjković je ranije radila kao šef Službe za nabavke po međunarodnim procedurama“, ističe naš izvor iz Autocesta FBiH.

I čini se da su rupe u mostu kod Počitelja izazvale i pukotine i u HDZ BiH.

Jer, pravo je čudo kako Tadić (koji je napustio HDZ) sada ima utjecaj na sva dešavanja u JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar preko Katice Vranjković, a da Denis Lasić, kadar HDZ-a, nema saznanja o ovim aktivnostima.

Jasno je dakle da se u ovom slučaju isključivo radi o prepucavanjima kadrova HDZ-a pri čemu obje strane žele optužiti drugu za raskol unutar HDZ-a BiH.

Patria

Na vrh