Komentari

Piše: A-Čorbo-Zećo – PROPAST SDP-a Od organizatora protesta do konsultacija u OHR-u za nova nametanja!

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je građane Bosne i Hercegovine da u ponedjeljak u 19:00 se okupe ispred zgrade OHR-a u Sarajevu ali i u svim gradovima Bosne i Hercegovine i pošalju poruku kakvu Bosnu i Hercegovinu žele njeni građani.

Ako ste pomislili da je vijest nova, nažalost nije. Ovo je nekadašnji SDP, tačnije onaj od prije nekoliko mjeseci (kraj jula 2022. godine) kada je ova stranka bila protiv nametanja Izbornog zakona BiH od strane Christiana Schmidta. Danas je SDP nešto potpuno novo!

Stranka čiji zastupnik Elvir Karajbić otkrije u javnosti da SDP ide na konsultacije u OHR u vezi novih nametanja, a nešto kasnije drugi SDP-ovac Nerin Dizdar to demantuje.

Jedni zagovaraju da Christian Schmidt mora ‘otpetljati’ šta je zapetljao 2. oktobra, drugi ističu da SDA mora poštovati parlamentarnu većinu, ali principijelno ne traže da Schmidt reaguje kada npr. parlamentarna većina u Parlamentu BiH donese neku odluku, kao što je zahtjev za procesuiranje Dodika zbog negiranja genocida, pa zbog ne postojanja entitetske većine prijedlog ne prođe.

Tada niko ne poziva Schmidta da pomogne BiH da zaživi parlamentarna demokratija!?

Ali na tom nivou već je uspostavljena vlast, bez SDA, pa to sada nije toliko ni bitno. Sve su oči uprte u formiranje Vlade FBiH i onoga što će Refik Lendo učiniti. A, sudeći po onome što je do sada prezentirao slijepo će poštovati Ustav FBiH.

„Predsjednik Federacije, uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, imenuje Vladu Federacije nakon konsultacija sa premijerom ili sa kandidatom za tu funkciju, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izabrana, nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Zastupnički dom Federacije. Svako upražnjeno mjesto popunjava se istim postupkom“, piše u Ustavu Federacije BiH.

Dakle, bez potpisa Igora Stojanovića, Lidije Bradare i Refika Lende nema nove Vlade FBiH. Za svako drugačije pravilo Ustav se mora mijenjati. I SDA je spremna na promjenu Ustava, na način da je za imenovanje Vlade FBiH potrebna saglasnost predsjednika i jednog potpredsjednika Federacije, ali HDZ BiH na to nikako ne pristaje.

Tu stupa na djelo Schmidt. On, kako je ranije objavila Istraga, razmišlja o uvođenju jednokratne odluke, gdje bi 2:1 trebalo da važi samo u ovom izbornom ciklusu (!?), a da se obavežu stranke da do sljedećeg izbornog ciklusa izmijene ustav u Parlamentu. To je, svakako svojevrsna prevara, jer je jasno da HDZ nikada neće podržati takvo što, zato se takve odluke ne smiju posmatrati kao dobra rješenja.

Ali, SDP se ne obazire na takva pogubna moguća rješenja, ne pozivaju na proteste i više uopće ne liče na onu partiju od prije godinu dana, kada su rame uz rame sa SDA i DF u pregovorima oko Izbornog zakona govorili jedinim jezikom.

Suprotno tadašnjim izjavama danas Nermin Nikšić ističe da je normalno da s Hrvatskom pričamo o izmjenama Izbornog zakona, još dodaje, ‘pa šta ćemo drugo, da nećemo zaratiti’!?
Ipak će se na kraju pokazati istinitom nedavni navod Lende, koji je kazao da ne treba govoriti o koaliciji okupljenoj oko SDP-a, već koaliciji okupljenoj oko HDZ-a BiH. Jer kako Dragan Čović svira tako stranke osmorke igraju!

Na vrh