Komentari

Piše: A. Čorbo-Zećo – NE ZNA UZP ŠTA JE DOMOLJUBLJE Bradara bi ‘školovala’ NES i SBiH o demokratiji, dok se HDZ otima i za portira

I prije nego je imenovana za predsjednicu Federacije BiH, HDZ-ova Lidija Bradara imala je ‘zapažene’ medijske istupe u kojima je npr. pojašnjavala kako osuđeni ratni zločinci prestaju biti zločinci kada odsluže kaznu, što je u javnosti izazvalo veliku polemiku.

 

Nije to mnogo iznenadilo poznavaoce politika HDZ-a BiH, čiji ministri pravde već drugi mandat u Vijeću ministara opstruiraju uspostavu registra osuđenika iz Haga, pa je izjava Bradare došla kao potvrda da HDZ štiti svoje UZP-ovce.

Danas u zemljama bivše Jugoslavije (naglašava se BiH i Srbija) domaća evidencija odražava krivična djela ‘običnih’ kriminalaca, ali ne odražava isto za većinu međunarodnih ratnih zločinaca, a tome se najviše možemo zahvaliti ministrima pravde koji već drugi uzastopni mandat imaju Ministarstvo pravde BiH u svojoj ingerenciji.
Zato Bradarina izjava nije incident, već pravilo politike HDZ-a BiH.

I kada su u stanju relativizirati ratni zločin sve poslije dođe prirodno, pa tako i nova bravura Lidije Bradare, koja se čudi što SBiH i NES, kao dio Osmorke, ne namjeravaju podržati Schmidtovo nametanje kratkoročnih rješenja. Argumentacija Bradare u vezi s ovakvim čuđenjem što SBiH i NES ne pristaju na Vladu FBiH koja će biti formirana na silu ogolila je do kraja HDZ BiH.

– Jedan od argumenata su potpisi (za formiranje vlade) koje niko nije povukao. Treba razmisliti koliko je logično da glasate protiv vlade u kojoj imate četiri ministra – rekla je Bradara.

Dakle, bitne su pozicije i fotelje, ništa dalje od toga!? Ne može Bradara da shvati da postoje stranke koje vide i dalje od četiri pozicije.

Možda bi je neko i shvatio ozbiljno da HDZ na čelu sa Draganom Čovićem nije zbog samo jedne pozicije – člana Predsjedništva BiH u blokadi držao Federaciju BiH pune četiri godine. Oni su to radili isključivo zbog pozicije, za razliku od NES-a i SBiH-a koji traže više, ne u smislu da su im malo četiri ministarstva, već zbog budućnosti BiH. Ali HDZ-u je manje bitna BiH!

Oni su sve druge pozicije, pa čak i više nego im pripada konzumirali, ali su problem napravili u vezi jedne!

Jasno je HDZ-u, ali i Trojci i Christianu Schmidtu da bez NES-a i SBiH-a nemaju većine za formiranje Vlade FBiH, a za dugoročna rješenja Schmidt nema podršku Čovića, a koja mu je najvažnija. To je dokazao i 2. oktobra, a to dokazuje i danas kada je u pat-poziciji.

Još kada im se na putu nađu stranke kojima čak ni četiri ministarstva ne igraju ključnu ulogu na putu uspostave demokratije, onda su baš pred zidom. Teško je raditi s nepotkupljivim, a uz to patriotski orijentiranim liderima, kojima ministarske pozicije ne znače ništa naspram opredjeljenosti za izgradnju moderne BiH na euroatlantskom putu države.

A, patriotizam i izgradnja moderne države ne ogleda se u brzom formiranju vlasti (kako se vole pohvaliti za uspostavu Vijeća ministara), već u vlasti koja ima programe, strategije koje Bosnu i Hercegovinu vode u Evropsku uniju i NATO, a nikako u podjelu i aparthejd, u kojem će stranci birati premijera i ministre u vladama.

Na vrh