Komentari

Piše: A. Čorbo-Zećo – NE OSVRĆI SE DRAGANE Eto ide Lendo i ‘nosi’ Ustav FBiH, a to čine i SBiH i NES

“Ja se ne osvrćem na gospodina Lendu ili bilo kojeg drugog gospodina. Danas svako ima pravo tražiti. Slično je bilo oko Vijeća ministara, sad je oko Vlade, iza toga će doći naši kantoni, isto ćemo razgovarati, ali mi idemo dalje”, poručit će danas optimistični predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

 

I kako se on ne osvrće na Refika Lendu još manje se neko osvrće na Čovića i njegova predviđanja za uspostavu vlasti. Sve što je do sada prognozirao pogriješio je. Podsjetit ću da je formiranje Vijeća ministara BiH predvidio do Božića, da je prije 15 dana očekivao formiranje Vlade FBiH baš za 15-ak dana, a danas smo daleko od toga.

Uz priču da je koalicija HDZ-a i stranaka predvođenih Trojkom stabilna, pohvalit će se Čović s 58 ruku koliko je Lidija Bradara dobila glasova za predsjednicu Federacije.

I istina je da je upravo ta parlamentarna većina od broja 58 izabrala Bradaru i rukovodstvo Federacije. No, isto tako je istina da su NES i SBiH odmah nakon toga zajednički saopćili da neće raditi protiv Ustava FBiH.

“Kada je u pitanju najavljena intervencija Schmidta kako bi se samo privremeno i jednokratno riješio izbor Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, smatramo da bi to dodatno destabiliziralo i kompromitiralo taj proces. Podržavamo trajna i sistemska ustavna rješenja za Federaciju BiH, kojima se jača demokratski sistem, politički pluralizam i uspostava parlamentarnih većina bez blokada, uvjetovanja i pritisaka bilo koje vrste“, naveli su.

Prevedeno, ova parlamentarna većina kojom se hvale stranke HDZ i Trojke mogla bi se raspršiti ukoliko intervencija Schmidta bude jednokratna.

Tada 58 ne postoji, pa bismo opet došli na isto. Ko će potvrditi tu novu Vladu FBiH, čak i ako Schmidt ‘smogne snage’ da interveniše, a ta intervencija bude jednokratno rješenje. Pri tome se mora voditi računa da se može desiti da nametnuta odluka bude predstavljena kao trajno rješenje, a što će biti daleko od istine, jednako kao i obrazloženje Schmidta 2. oktobra da je nešto deblokirao, a svjedočimo danas da je deblokada zapravo blokada.

Zato dok se Čović i Trojka ne osvrću na Lendu, potpredsjednik Lendo je itekako okrenut ka Ustavu FBiH, a čini se i SBiH i NES, koji su odlučnost pokazali i na državnom nivou, kada su zbog ponašanja Milorada Dodika, i popustljivog odnosa Trojke spram toga kazali NE ulasku u Vijeće ministara BiH. Ali, na ovom nivou to Trojki nije mnogo smetalo, jer i kao šestorka imaju većinu!

U Federaciji je to drugačije, a Ustav FBiH jasan, kao i ranija pojašnjenja samog OHR-a.

“Sistemom posrednog izbora delegata razvijenom od Washingtonskog sporazuma data je značajna prednost političkim strankama koje su sposobne bilo da utiču na sastav odgovarajućih klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda Federacije ili da sklapaju sporazume između stranaka koje kontroliraju te klubove u Domu naroda Federacije.

Ova činjenica ostala je nepromijenjena izmjenama uvedenim 2002. odnosno 2022. godine. Broj delegata koji će biti izabrani u svakom od klubova konstitutivnih naroda – bilo da se radi o 30 delegata, 17 delegata ili 23 delegata – od zanemarivog je značaja”, naveli su iz OHR-a.

A upravo na ovoj matrici lideri Trojke prije svih Elmedin Konaković (NIP)  i Nermin Nikšić (SDP) uvjerili su javnost i članstvo u oktobru da je HDZ neizbježan partner!?

Sudar argumenta u kojem se SDA prikazuje kao stranka koja mora biti izbjegnuta, a HDZ kao neizbježan partner stvorili su konfuziju, pa priča o neizbježnim je samo predstava za javnost u kojoj ipak neki nisu neizbježni i to baš oni koji baštine UZP politiku, dočekuju presuđene ratne zločince dok društvene mreže gore gdje se ismijava general Armije RBiH Refik Lendo.

I ne treba se Čović osvrtati na Lendu, već Ustav FBiH na kojeg će se očito osvrtati i SBiH i NES, a bez kojih nema parlamentarne većine, bez obzira što su podržali Bradaru za predsjednicu Federacije.

Na vrh