Komentari

Piše: A. Čorbo-Zećo – HDZ PROTIV KAŽNJAVANJA NARUŠAVANJA SUVERENITETA Tužilaštvu BiH ne smeta neprijateljsko djelovanje spram BiH, već ko je snimio razgovor!

Tužilaštvo BiH zajedno s partnerskim institucijama i agencijama provjerava navode koji odnose na tajno i neovlašteno snimanje razgovora između Dragana Čovića i mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta.

 

Za manje od 12 sati od objavljenog snimka reagiralo je Tužilaštvo BiH, a to nam je pokazalo dvije stvari. Prva je da Tužilaštvo BiH kada hoće može ekspresno raditi, a druga je da su institucija koja podržava neprijateljsko djelovanje prema BiH. Da je drugačije i da ovo nije tačno, Milorad Dodik već bi odavno odgovarao za svoje secesionističke ideje, narušavanje ustavnog poretka, te bi Čović zbog svog narativa koji je neprijateljski spram BiH bio saslušan!

Također, ozbiljna diplomatija bi već uputila protestnu notu Mađarskoj, jer Szijjartov stav kako su ‘obojica bazirani na kršćanskim vrijednostima’, te da je ‘jasno da osjećamo i dijelimo simpatiju prema Hrvatima’ predstavlja ozbiljno miješanje u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

„Tako da vam mogu obećati, gospodine predsjedniče, da ćemo mi sve do kraja biti uz vas i imat ćete našu potporu. Rekao sam i svom kolegi ministru vanjskih poslova Republike Hrvatske da on kaže što je to korisno za vas i što mi trebamo učiniti po tom pitanju“, dodat će Peter Szijjarto.

I da je Čović ozbiljan državnik koji voli BiH reagirao bi na način da upozori mađarskog diplomatu da se pitanje suvereniteta BiH ne može dešavati van BiH, ali nije, te vrlo neprijateljski spram države BiH zahvaljuje Szijjartu te kaže da će biti slobodan pa će i hrvatske zvaničnike Andreja (Plenkovića) i Gordana (Grlića-Radmana) upoznati da su razgovarali.

Ali, Tužilaštvu BiH nije sporno narušavanje suvereniteta, već način na koji je snimljeno ponižavanje BiH! A, suverenitet je definisan u preambuli Ustava BiH, i nakon objavljenog snimka potpuno je jasno zašto je pao prijedlog Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, koji je predložio DF, a kojim se predviđa kažnjavanje narušavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Ono što je skoro sigurno je da Tužilaštvo BiH ne bi reagiralo ni da je prošao zakon kojim bi se narušavanje suvereniteta tretiralo kao krivično djelo, jer nisu u stanju procesuirati ni napad na ustavni poredak koji godinama traje u režiji Milorada Dodika i vlasti iz Rs-a.

Zato im je privida radi da nešto rade lakše pokrenuti istragu da vide ko to neovlašteno snima i pušta snimke političara. Tako i njihovi mentori koji ih podržavaju, prije svih Američka ambasada, troše energiju na stvari koje suštinski ne mijenjaju mnogo toga.

Jer dok se istraži ko je snimio, i dok se uspostavi Vlada FBiH, pitanje je šta će ostati od države BiH, jer usljed pogrešnih strateških djelovanja države je sve manje.

Na vrh