BiH

Piše: A. Čorbo-Zećo – BROJALI SU DO 45 Trojka podržava bjanko sva rješenja

Trojka plus HDZ BiH smatraju da nismo u ustavnoj krizi. Dragan Čović želi što prije da se formira nova Vlada FBiH. SDP, Naša stranka i NIP pristaju bjanko ostati u većini ma kakva god odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta bila!

Ovo je ukratko rezime današnjeg sastanka u rezidenciji Delegacije EU u Sarajevu gdje je domaćin bio šef Delegacije EU u BiH, ambasador Johann Sattler, a bio je prisutan i američki ambasador u BiH Michael Murphy.
Zvanične izjave pokazale su dijametralno suprotne stavove lidera NES-a Nermina Ogreševića s ostatkom ‘osmorke’, koji je na ovom sastanku zastupao i stavove Stranke za BiH, ali njihov lider Semir Efendić iz opravdanih razloga nije prisustvovao istom.

Ove dvije stranke i ranije su artikulirale svoje stavove jasno kazavši da neće biti dio većine u slučaju da Schmidt nametne kratkoročno rješenje formiranja Vlade FBiH, pa su shodno tome i u parlamentarnu proceduru uputili izmjene Ustava FBiH, a koje ne odgovaraju HDZ-u, pa je Trojka umjesto njih stala uz Čovića i bez imalo zadrške kazali da su oni za što hitniju uspostavu vlasti, bez da su se izjasnili o privremenom rješenju.

Zaključak je jasan – privremeno rješenje njima je prihvatljivo! Ostaje pitanje otvoreno da li uistinu Nikšić i Konaković ne znaju sadržaj Schmidtov odluke, ili su toliko željni vlasti da su spremni bez saznanja o kakvim se rješenjima radi podržati takvo što, a što će biti ništa drugo nego oktroisana vlada.

No, problem je nastao kada je NES ponovio da oni neće podržati ‘ad hoc’ rješenja.

Pojašnjenja Ogreševića, kako otkriva izvor Patrije, nisu dopirala do prisutnih Konakovića, Čovića, Nikšića…

Izvori iz Delegacije EU ističu za NAP da je Ogrešević prvi potegao i pitanje Milorada Dodika, koji ozbiljno prijeti sigurnosti i stabilnosti zemlje, a što su lideri Trojke iskoristili da počnu priču o korupciji SDA! Lider NES-a nije se dao zbuniti te je pred Draganom Čovićem jasno kazao da je SDA obnašala vlast sa HDZ i SNSD-om, te da se ta priča ne može pojedinačno gledati.

„Kada su vidjeli da je NES ozbiljan, krenuli su s prebrojavanjem ruku. Stigli su do broja 45, ali su natuknuli da bi im se mogao pridružiti i HDZ 1990!, kaže izvor iz Delegacije EU.

Također, bitno je kazati da su ‘protivnicima ad hoc rješenja’ danas nudili da se krene u ovu priču, ma šta da Schmidt nametne, a da će u skladu s Briselskim sporazumom ići u ustavne promjene!?

Evidentno je da će Schmidt ponovo reagirati, iako je i na sastanku jasno rečeno da nametanja od 2. oktobra su donijela dodatne komplikacije, a nikako ono što je Schmidt govorio!

Na vrh