Komentari

Piše: A. Čorbo-Zećo – BRANKO DO JUČER ČASTAN, DANAS OMRAŽEN Za sudiju Perića ekspresna istraga, VSTV godinu dana ništa ne radi u Dobrovoljačkoj!

Branko Perić, sudija Suda BiH koji je do prije izvjesnog vremena važio za najčasnijeg i najhrabrijeg sudiju Suda BiH od jučer je omražena ličnost. Zapravo, ta netrpeljivost prema neistomišljenicima u Bosni i Hercegovini postaje glavni povod za progon, od društvenih mreža, pa evo do Suda BiH. I baš zbog izdvojenog mišljenja Perić će se naći na udaru VSTV, ali i medija koji su u slučaju Respiratori osudili Fadila Novalića i druge i prije nego je suđenje i počelo.

Potpuno je jasno da je pravosuđe u Bosni i Hercegovini odavno mjesto gdje ne stanuje pravda, da se selektivno i povremeno zadovoljavaju politički predstavnici, a posebno strani faktori, koji i provode i finansiraju reformu pravosuđa, a onda po potrebi isporučuju fakture nekredibilnim pojedincima unutar Tužilaštva BiH ili Suda koji tuže i sude mimo svih pravnih i zakonskih normi.

Tu bi trebalo reagirati Visoko, sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) koje je zapravo nadzorni organ pravosudnih institucija, a koji i imenuje pojedince unutar pravosuđa. No, jasno je da je i VSTV pod kontrolom stranog faktora, i domaće politike, a što su dokazali i današnjim činom, jer je Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH formirao predmet protiv sudije Suda BiH Branka Perića, koji je jučer tokom presude Fadilu Novaliću i drugima izdvojio mišljenjem, te je jučer u sudnici kazao da je svjestan da to nije praksa, ali će ipak pročitati svoje izdvojeno mišljenje.

Ipak, jučer je ugašen jedan mit, SDA više ne kontrolira pravosuđe. Ali, daleko od toga da su nezavisni!

Ured disciplinskog tužioca ekspresno je otvorio slučaj (?!) dakle, za manje od 12 sati nakon događaja, dok npr. predmeti kao onaj u slučaju Dobrovoljačka stoje godinu dana, bez da ih je iko pročitao. Doduše, odgovori Halil Lagumdžija da je prijava poslana UDT-u! Ali očito za njihovo djelovanje mora biti intervencije ili iz strane ambasade ili od trenutne vlasti!

Podsjećam, optuženi u predmetu Dobrovoljačka zvanično su uputili zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom vijeću za zaštitu od proizvoljnog postupanja Tužilaštva BiH 3. juna 2022. godine, a do danas niti jedan konkretan potez u vezi ove prijave nije učinio, osim što je zaprimio pritužbe.

U konkretnom predmetu VSTV se moli da ispita postupanje tužilaca, koji su podigli optužnicu u ovom predmetu i to uprkos brojnim odlukama međunarodnih sudova (sudovi u Londonu i Beču prilikom odlučivanja o izručenju pojedinaca kojima su stavljana na teret djela u vezi sa ovim predmetom) i drugih međunarodnih tijela (tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju), zatim uprkos brojnim prikupljenim dokazima po osnovu kojih je upravo Tužilaštvo BiH (međunarodni tužioci) donijelo bilo odluku o nesprovođenju istrage (nisu ispunjeni elementi krivičnog djela i nema dokaza da su tada osumnjičeni počinili krivična djela).

Nije to interesantno UDT-u i drugima u VSTV-u, kao ni ponašanje sudije Brace Stupara koji je potvrdio optužnicu za Dobrovoljačku, napisanu ekavicom, sa mrtvim svjedocima (ni to se Tužilaštvo nije udostojilo urediti), a svjedoci pričaju da je Stupar sedam dana prije potvrđivanja optužnice boravio van Suda BiH, a da nije predmet iznosio. Što bi se kazalo nije ni pročitao a već je potpisao!
Nadalje se traži da se utvrdi zašto se istraga provodi još od 2006. godine, te zašto nije ranije donesena bila odluka po pritužbama na naredbu o obustavi istrage od 17.01.2012. godine?

S obzirom da dopis potpisuju visokopozicionirani pripadnici MUP-a RBiH koji do sada nisu bili osumnjičeni u ovom slučaju pitanje je kako i na koji način su de facto dopisani u optužnici nakon 30 godina od događaja i bez da su ranije bili predmet istrage?

Očito je pod strahom i Alena Kurspahić Nadarević, koja kao glavni disciplinski tužilac je ranijih godina prošla torturu medija, koji sada kreću na Perića koji je više nego bilo ko drugi iz pravosuđa ukazivao na sve nelogičnosti i manjkavosti sistema.

Tako je od 2009. godine zagovrao modernizaciju krivično procesnog zakonodavstva.

„Problem je moguće riješiti jednostavnim izmjenama ZKP BiH u dijelu kojim se reguliše postupak donošenja odluka tako što bi se propisala obaveza za sudiju koji izdvaja mišljenje da svoje mišljenje obrazloži i pripremi za objavljivanje“, navodio je Perić.

A, očito je da trenutno vlada histerije ‘držite lopova’ (čitajte Branka Perića, Novalića i druge), dok nam ispod radara prolaze Milanko Kajganić, Halil Lagumdžija, Mladen Vukojičić, Braco Stupar, Goran Radević, Ivan Matešić… i ini drugi zbog čijeg djelovanja odavno u pravosudnim institucijama ne stanuje pravo, a onda ni pravda.

Na vrh