Lični stav

Pettigrew: Schmidt je podržao Rusiju, Srbiju i Hrvatsku da dovrše genocidnu namjeru u Bosni i Hercegovini

Ruska invazija na Ukrajinu i zločin agresija: kriza suvereniteta BiH – bila je tema današnje sesije Kruga 99, na kojoj je uvodničar bio profesor doktor David Pettigrew.

“Dok slavimo Dan državnosti Bosne i Hercegovine, također prepoznajemo krizu suvereniteta. Ta je kriza djelomično izazvana protuzakonitom invazijom Rusije na Ukrajinu. Parlamentarna skupština Vijeća Evrope pozvala je na formiranje ad hoc međunarodnog suda koji će istražiti i procesuirati krivično djelo agresija koje je počinilo vojno i političko rukovodstvo Ruske Federacije. Važno je napomenuti da je invazija Ruske Federacije i krivično djelo agresija protiv Ukrajine motivirano motivirano ideološkim konceptom “ruskog svijeta”. To je vizija koja je djelomično imperijalistička, djelomično fašistička, a djelomično genocidna. Prema tom “ruskom svijetu” Ukrajina ne postoji nego predstavlja tek nešto poput tampon zone ili mekog tkiva između Rusije i Zapada”, ističe Pettigrew.

 

Dodaje da “Ruski svijet” ima svoje odjeke i na Balkanu kroz ‘srpski svijet’ što je preimenovana velika Srbija, koji posjeduje slične imperijalističke planove u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

“Ideja velike Srbije podržana je u Memorandumu SANU iz 1986. godine u kojem se tvrdi da je bio u toku progon i kulturni genocid nad Srbima i poziva se na njihovo ujedinjenje. Dok je “ruski svijet” pokretao agresiju u Ukrajini, ideologija velike Srbije je bila poziv na okupljanje radi agresije na Bosnu i Hercegovinu tokom devedesetih godina. Imperijalistički impuls velike Srbije doveo je do stvaranja teritorije Republike srpske unutar Bosne i Hercegovine što je dovelo ništa manje nego do genocidnog poduhvata u službi velike Srbije. Bivši ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin promovira ‘srpski svijet, navodeći da je stvaranje ‘srpskog svijeta’ proces koji se ne može zaustaviti i naglašavajući da je potrebno da svi Srbi, bez obzira gdje žive, budu ujedinjeni. ‘Ruski svijet’ i ‘srpski svijet’ koji se ranije nazivao velika Srbija doveli su do agresije i ideološke i stvarne, nad suverenitetom Ukrajine, odnosno Bosne i Hercegovine. Ali, postojao je još jedan svijet koji prijeti Bosni i Hercegovini – ‘hrvatski svijet’. Utvrđeno je da su hrvatski državljani učestvovali u zvjerstvima koja su počinjena u Bosni i Hercegovini u okviru onoga što je presuđeno kao Udruženi zločinački poduhvat i oružani sukob međunarodnog karaktera. Agresija koja je iz Srbije i Hrvatske počinjena nad Bosnom i Hercegvinom nije procesuirana kao krivično djelo agresije jer Međunarodni  krivični sud za bivšu Jugoslaviju nije imao nadležnost za to”, ističe Pettigrew.

Navodi da iako to nije procesuirano kao krivično djelo agresije, dva bivša visoka predstavnika Valentin Inzko i Christian Schwarz Schiling u zajedničkom pismu su upozorili da “Srbija i Rs nisu ostvarili svoje ciljeve iz devedesetih, njeguju vrlo bliske odnose s Rusijom”, stoga se plašimo da trenutna agresija na Ukrajinu bi se mogla proširiti na Zapadni Balkan, prvenstveno na Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

“HAZU nas je u maju 2020. godine podsjetila na agresivne planove prema Bosni i Hercegovini. U dokumentu koji podsjeća na Memorandum SANU, u Memorandumu HAZU se navodi da se bosanski Hrvati progone i da se krše njihova osnovna ljudska prava. U Memorandumu se navodi da se mora zaštiti pravo bosanskih Hrvata da biraju legitimnog hrvatskog člana Predsjedništva. U Memorandumu HAZU se insistira da se jednakopravnost hrvatskog naroda mora osigurati i kroz treći entiet i sva prava koja iz toga proizilaze. Hrvatski poziv na legitimno predstavljanje podržala je Ruska Federacija u svojim stalnim naporima na podrivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine. Upravo u tom kontekstu su problematične odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, koje su objavljene 2. oktobra. Kako i sam Schmidt kaže, dio njegove reforme je bio osmišljen tako da zadovolji predmet Ljubić u kojem je pokrenuto pitanje legitimnog predstavljanja Hrvata.  Čini se da je odluka Schmidta provedena u službi nacionalističke stranke bh. Hrvata HDZ-a i u službi vizije opisane u Memorandumu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Čini se da je bošnjački glas obezvrijeđen, kao rezultat izborne reforme Schmidta, a da je glas bosanskog Hrvata precijenjen. Tu je i opći nedostatak u smislu da je reforma visokog predstavnika organizirana imajući u vidu konstitutivne narode i vitalne interese umjesto da se omogući demokratsko glasanje prema presudama Evropskog suda za ljudska prava, uključujući predmete Sejdić-Finci ili Zornić koji su potpuno ignorirani. Bosni je zabranjeno da bude normalna demokratija, etnički glasački blokovi produbljuju etničke podjele dajući dodatni utjecaj nacionalističkim strankama bosanskih Srba i Hrvata, potencijalno izolirajući bošnjačku većinu u nastavku rada na genocidnim ciljevima iz devedesetih. Nedavno objavljivanje partnerstva Dodika i Čovića osigurat će takvu situaciju. Nedavne odluke Schmidta se mogu posmatrati kao ideologije koje to podržavaju i nastoje podrivati suverenitet Bosne i Hercegovine danas.

Kroz svoju podršku Srbiji i Hrvatskoj, Ruska Federacija aktivno podriva suverenitet Bosne i Hercegovine. Kriza suvereniteta Bosne i Hercegovine akutnija je nego ikad, dok Republika srpska obnavlja svoje prijetnje secesijom nastojeći se pozicionirati kao drugi Dombas. Dok SAD, EU i NATO nastavljaju odgovarati agresiji na Ukrajinu, isto tako moraju se suprotstaviti nastojanjima Srbije, Hrvatske i Rs kako bi ostvarili planove iz devedesetih. Međunarodna zajednica dužna je podržati demokratski svijet u BiH na način koji odgovara glasovima građana koji zahtijevaju svoje pravo na građansku državu i na taj način još više približe BiH EU i NATO”, zaključio je Pettigrew.

Na vrh