Eventi

Peta terenska akcija sadnje drveća u Gradu Tuzla

Peta volonterska terenska akcija sadnje „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ biti će održana u četvrtak, 09.11.2017. godine na području Grada Tuzla.

Ovogodišnjom akcijom sadnje drveća obuhvatiti će se lokacije malog parka kod Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, parka kod Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta kao i područje uz rijeku Jalu (između mosta Robne kuće „Tuzlanka“ i Ekonomskog fakulteta).

Učesnici akcije će zasaditi oko 200 sadnica bijelog bora, smrče i čempresa koje su obezbijedili Javno preduzeće „Šume TK“ te prijatelji i partneri ovog projekta.

Tim našeg projekta je u proteklom periodu vrijedno radio na pripremama terenske akcije  „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“. Ove godine organizujemo jubilarnu petu akciju sadnje drveća stoga smofokus stavili na visokoškolske ustanove u okviru Univerziteta u Tuzli. Planiramo da u ovoj akciji pored učenika osnovnih i srednjih škola uključimo i studente jer je neophodno i ovu populaciju edukovati o značaju zaštite životne sredine te očuvanju zelenih površina u našem gradu.“, izjavio je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta.

Volonterska akcija „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ je prilika mladim ljudima, ali i svim građanima Tuzle da učestvuju u poboljšanju lokalne zajednice, očuvanju zelenih površina i budu dijelom najvećeg i najmasovnijeg ekološkog projekta u Bosni i Hercegovini.

Akciju „Let's Do It –milion sadnica za 1 dan“ podržali su kompanija „Eko život“ d.o.o, Grad Tuzla, Bingo City Center, Fabrika cementa Lukavac, Rudarski institut Tuzla, NLB Banka, te druge brojne društveno odgovorne kompanije i javne institucije.

Let's Do It“  projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 180 177 volontera, koji su očistili oko 13 200 tona otpada i zasadili 410 211 sadnica raznih vrsta drveća.

Projekat „Let's Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 114 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće više od 16.000.000 volontera.

Obavještenja i informacije vezane za predstojeću akciju biti će blagovremeno objavljene na zvaničnoj Facebook stranici projekta „Let's Do It Tuzla.

Na vrh