BiH

PARNA LOKOMOTIVA 33-236 video by Bosnian Geek

Parna lokomotiva

Parna lokomotiva – Naši prijatelji sa YouTube kanala Bosnian Geek ovaj put su pripremili malo drugačiji video … snimak parne lokomotive i to ne bilo kakave nego modela 33-236 …

 

Parna lokomotiva

Evo jedan kratki video za zaljubljenike vozova i lokomotiva. Ova parna lokomotiva je napravljena početkom prošloga vijeka i je serije 33-326 i još se uvijek koristi u rudnicima oko Tuzle. Koliko znam postoje još minimalno 3 ovakve parne lokomotive koje se uveliko koriste u rudnicima KREKA TUZLA. Uživajte u videu i ostavite subscribe na kanalu Bosnian Geek

Od gospodina Merima Aličića, doktora tehničkih nauka, koji je napisao i knjigu o ovom tipu parne lokomotive (Parna lokomotiva 33 serije DRB 52: Rukovanje i održavanje), možete saznati dosta do sada nepoznatih podataka o ovoj seriji lokomotiva. Knjiga je veoma interesantna i puna kako tehničkih, tako i istorijskih detalja.

Knjigu je na njemački jezik preveo Centar za avijaciju i obuku željezničkog osoblja u Njemačkoj prenose Tuzlarije

Ove izuzetno snažne lokomotive, snage oko 1.500 KS proizvodile su se tokom Drugog svjetskog rata u nacističkoj Njemačkoj.

Proizvedeno je preko 6.000 lokomotiva ovog tipa.

Po završetku rata dio tih lokomotiva je pripao zemljama pobjednicama, tako da je i u Jugoslaviju stiglo oko tri stotine tih lokomotiva, a u Rudnike Kreka pet komada.

Lokomotive koje su dobili Rudnici Kreka su još uvijek u pogonu, prvenstveno zahvaljujući stručnom kadru koji vrši njihovo održavanje.

To je posljednja radionica u Evropi gdje se vrši generalni remont parne lokmotive 33 serije.

Na vrh