Business

Parlament BiH: Akcize na gorivo se ukidaju na šest mjeseci, usvojene izmjene stopa PDV-a

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije prihvatio SNSD-ov Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, čiji su predlagači poslanici Snježana Novaković Bursać i Jakov Galić, koji se razmatrao po hitnom postupku.

Zakon je podržalo 16 parlamentaraca, protiv je bilo 21, suzdržanih nije bilo. Glasanju je prethodila rasprava koja je bila fokusirana na samu suštinu predloženog zakona, a ne na to da li se treba razmatrati po hitnom postupku.

S druge strane, usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama zakona o akcizama u BiH, kojim se ukidaju akcize na naftne derivate u trajanju od šest mjeseci. Prijedlog zakona podnio je SDP. Ovaj zakonski akt podržao je 31 parlamentarac, niko nije bio protiv niti uzdržan.

Prema ovom dokumnetu ukinute se akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

– Hvala svima na podršci. Pozvali smo Dom naroda da odmah zakaže sjednicu i potvrdi odluku. Pozivam sve na solidarnost, a institucije na odgovoran rad kako bi prebrodili ova ekonomski teška vremena. Idemo dalje – napisao je na svom Twitter profilu jedan od predlagača, Saša Magazinović iz SDP-a.

Da bi zakon bio pravosnažan potrebno je da ga potvrdi i Dom naroda BiH.

 

Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine su na današnjoj sjednici u Sarajevu prihvatili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) koji su predložili zastupnici Srpske demokratske stranke.

Predviđeno je da PDV za osnovne životne namirnice poput brašna, mlijeka, lijekova, jestivog ulja, soli. šećera, stočna hrana bez koncentrata, sjemena i sadni materijal…iznosi pet posto. Po stopi od 22 posto, kako je predloženo u ovom zakonskom dokumentu, bili bi oporezovani promet dobara i usluga i uvoz dobara poput luksuznih vozila, nakita, alkohola, umjetničkih djela, pirotehnički proizvodi za vatromet, oružje…

U oba slučaja naglašeno je da Uprava za indirektno oporezivanje donosi propis kojim se bliže određuje šta se u smislu ovog zakona smatra dobrima.

Podsjetimo, u BiH je već godinama na snazi jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto. Zakon će stupiti na snagu ako ga potvrdi i Dom naroda PSBiH.

 

Na vrh