Komentari

PAKLENI PLAN KAJGANIĆA Šta je optužnica Miloradu Dodiku i kako će je iskoristiti za novo ponižavanje Bosne i Hercegovine!

Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine protiv Milorada Dodika, iako naivnim ne izgleda tako, samo je dobitak za predsjednika Republike srpske, koji je čak i prije potvrđivanja iste, uspio podići narod u Rs-u te izvesti na administrativnu liniju entiteta.

Pri tome ih je čuvao EUFOR, jer njihove snage raspoređene na toj zamišljenoj međuentitetskoj liniji pokazale su ipak da se ta granica uvažava u međunarodnim krugovima.

Danas, nakon što je Christian Schmidt i definitivno dokazao da je on ipak samo visoki predstavnik za Federaciju BiH (Bošnjake), čini se da podjela Bosne nikada, nažalost, nije bila jasnija!

I upravu tu treba pokazati činjenično kako je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić odigrao duplu igru u kojoj su ovce na broju, a vuk tek treba da se najede.

Ne treba imati dilemu da će tok suđenja Miloradu Dodiku biti u fokusu javnosti, a da će se on zajedno sa svojom kompromitiranom odbranom truditi ismijavati institucije Bosne i Hercegovine, na nešto sličan kako se zločinac Vojislav Šešelj ponašao pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Kajganić je optužnicom zadovoljio dijelom probosansku javnost, a dodatno odobrovoljio strani faktor, koji je mahom pozdravio optužnicu, koja je napisana tako da prvobitno bez dorade nije mogla biti ni potvrđena!

Moguće je očekivati i da se Dodik odluči na taj zadnji korak – povlačenje iz institucija BiH, a Tužilaštvo i Sud BiH to jesu, pa logično je, da ukoliko se povuku, on ne dolazi na suđenja!

Prema tome se ide, jer Staša Košarac je jasno kazao danas, a nakon konsultacija s predstavnicima Srba u institucijama BiH, da ukoliko se nastave provokacije Christiana Schmidta, jedan od odgovora biće povlačenje iz institucija BiH.

I ako bi se to desilo, onda je jasno koliko smo loše pregovarali tokom raspodjele vlasti na državnom nivou. Sve značajne funkcije važne za ovu oblast – sigurnost – drže upravo Srbi. I to SNSD-ovi kadrovi. Službu za poslove sa strancima, SIPA-u, OSA-u (Risto Zarić rukovodi svim operacijama), Ministarstvo sigurnosti BiH…

Krug zatvoren, Dodik sretan. Trojka na aparatima, jer nije isto kada u SPS-u npr. sjedi Slobodan Ujić, ili sada Žarko Laketa. To ćemo vidjeti sada nakon izjava Lakete koji preispituje boravak Schmidta u BiH!. Ovdje opravdanje Elmedina Konakovića, da su bili Srbi, pada u vodu. Nije isto ni kada je u Ministarstvu sigurnosti Dragan Mektić ili sada Nenad Nešić…Nije isto, a obojica su Srbi.

No, upravo je ambasador Michael Murphy insistirao da SNSD bude dio vlasti, opoziciju iz Rs-a, na priči ‘svi su isti’, ostavili su u nemilosti Dodika i tamošnje javnosti, pa je onda Schmidt da dokaže svoj legitimitet tražio sastanak s njima. Oni su logično odbili, pa opet su mu ostali Bošnjaci u Rs, no, i to nije pilo vode, pa je Schmidt otkazao sastanke.
I dok najavljuje da Rs ima mnogo prijatelja i da traži ono što joj je Dejtonskim mirovnim sporazumom pripalo i dobije (iako su dobili i mnogo više), optužnica Tužilaštva BiH je jedna u nizu obmana skuhanih u nekim podrumima srpske politike koja teži ka podjeli BiH.

Zato ovaj proces treba posmatrati objektivno i bez velike pompe, kako se opet ne bismo uhvatili u defenzivi, gdje ćemo Dodiku dokazivati da država BiH postoji, dok on ismijava dobro izrežiranu farsu Milanka Kajganića.

Jer, Tužilaštvo je ranije kazalo da su optužnicu podigli zbog krivičnog djela neprovođenje odluke visokog predstavnika iz člana 203. a stav 1 Krivičnog zakona BiH, kojeg je nedavno izmijenio visoki predstavnik Christian Schmidt upravo kako bi u Rs-u bile poštovane njegove odluke.

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora. Nema naznaka nakon potvrđivanja da je optužnicom precizirano rušenje ustavnog poretka.

A, upravo je to najveća zamjerka što optužnica nije pokrenuta zbog udara na ustavni poredak jer bi u tom slučaju mogao dobiti veću kaznu.

 

Piše: Amina Čorbo-Zećo/ Patria

Na vrh