BiH

Ovo su kandidati iz TK koji su osvojil mandate za državni i federalni parlament

Na osnovu jučer utvrđenih rezultata Centralne izborne komisije BiH za Opće izbore u Bosni i Hercegovini 2022 poznati su i budući parlamentarci u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH  i Parlamentarnoj skupštini BiH koji dolaze iz izbornih jedinica koje pokrivaju Tuzlanski kanton.

U svim izbornim jedinicama, osim u Izbornoj jedinici tri za Parlament FBIH koja pokriva općine/gradove Tuzla, Čelić, Lukavac i Srebrenik i gdje je pobijedio SDP, ubjedljivo su pobijedili kandidati SDA.

Svoje predstavnike u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH  i Parlamentarnoj skupštini BiH iz Tuzlanskog kantona će imati Kantonalni odbori SDA, SDP, DF, SZBIH i PDA,

U Izbornoj jedinici dva koja pokriva općine/gradove Gradačac, Gračanica, Doboj Istok, Posavski kanton i dio glasača iz Distrikta Brčko i gdje se bira pet zastupnika dva zastupnička mjesta ima SDA (Fadil Novalić i Indira Omeragić), SDP dva (Nihad Krajinović i Esma Hasanbašić koja je dobila kompentacijski mandat) , stranke okupljene oko HNS-a (Mijo Matanović) i još dva zastupnika sa kompenzacijske liste (Ivo Vincentić i Delfa Dejanović) te DF/GS (Alen Mujić).

U Izbornoj jedinici tri koja pokriva općine/gradove Tuzla, Čelić, Lukavac i Srebrenik a koja daje sedam zastupnika vodeći je SDP koji će imati dva zastupnika (Kadrija Hodžić i Azra Okić). Tri zastupnika će imati SDA (Azmir Husić i Salko Zildžić) i za kompenzacijskim mandatom Fahrudin Skopljak, DF/GS će imati dva mandata (Mahir Mešalić i Dajana Čolić), dok SZBIH pripada jedan mandat (Admir Čavalić).

U Izbornoj jedinici četiri koja pokriva Banoviće, Živinice, Teočak, Kalesiju, Sapnu i Kladanj dijele se četiri mandata. Dva zastupnika će imati SDA (Begajeta Čaušević i Edita Mazić), te po jedan SDP (Hajrudin Kozarević) i PDA (Elzina Pirić).

Kada je u pitanju izborna jedinica 5A za Parlamentarnu skupštinu BiH dva mandata će dobiti SDA (Denijal Tulumović i Midhat Čaušević),  kao i SDP (Jasmin Imamović i Rejhana Dervišević) a jedan mandat DF/GS (Zlatan Begić). Preko kompenzacijske liste mandat je dobio kandiddat stranka okupljenih oko HNS-a Slavko Matić.

 

/Tuzlainfo.ba, A.V./

Na vrh