Tuzla

Ovo je pobjednička fotografija u kategoriji Ambijent na MEĐUNARODNOM KUPU U PODVODNOJ FOTOGRAFIJI ”LUKAVAC 2022” koji je održan na jezeru Kop

U organizaciji Eko ronilačke grupe invalida Lukavac, na jezeru Kop Šićki Brod, između Lukavca i Tuzle, ovog vikenda održan je 5. međunarodni kup u podvodnoj fotografiji. Jezero Kop Šićki Brod vještačko je jezero nastalo na nekadašnjem površinskom ugljenokopu i bilo je namijenjeno odlaganju šljake iz Termoelektrane Tuzla. Zahvaljujući stanovništvu tog kraja i ekolozima, umješto šljačišta, danas je to oaza za ljubitelje prirode, među kojima su i ronioci.

Najveća dubina jezera Kop je 35 metara, a bujni biljni i životinjski svijet obitava do dubine od četiri metra, stoga nije čudno što su u Eko ronilačkoj grupi invalida iz Lukavca odlučili da upravo ono bude mjesto okupljanja podvodnih fotografa.

“Jezero Kop Šićki Brod jedno je od rijetkih jezera u Bosni i Hercegovini koje ima izuzetno bistru vodu i pogodno je za takmičenja u podvodnoj fotografiji. Danas ugošćujemo 12 ronilačkih klubova sa oko 50 takmičara”, kaže Bilal Šarić, predsjednik Eko-ronilačke grupe invalida Lukavac.

Podvodni fotografi su se takmičili u dvije kategorije: DSL reflektni i kompakt fotoaparat, a teme su bile podvodni ambijent, fotografija ribe i makrofotografija. Bit će proglašena i najbolja fotografija Kupa. A načiniti dobru fotografiju pod vodom nije jednostavno.

Nakon što je žiri pregledao sve fotografije pobjeda u kategoriji Ambijent “ostaje” na jezeru Kop, jer je najbolju fotografiju načinio poznati ekolog i aktivista za očuvanje ovoga parka prirode Senad Isaković Roko.

 

 

U ostalim kategorijama najbolji su …

 

Roku ali i svim ostalim takmičarima čestitamo i naravno vidimo se i slijedeće godine …

 

Komentari
Na vrh