Kolumne

Otvoreno pismo institucijama BiH koje će odlučivati o zahtjevu Turske da joj se izruče njeni građani

Poštovana gospodo, svi vi koji ćete odlučivati o sudbini sedmorice turskih državljana!

Mi dole potpisani građani Bosne i Hercegovine različitih nacionalnih, političkih,  vjerskih i profesionalnih opredjeljenja jedinstveni smo u izražavanju svoje zabrinutosti zbog mogućeg ishoda turskog zahtjeva da joj se ispruči sedam  njenih državljana.

Želimo vam skrenuti pažnju da prilikom donošenja konačne odluke stalno imate na umu interes države Bosne i Hercegovine i njenih građana, a ne države koja je podnijela zahtjev za ekstradiciju. Zbog toga vas i podsjećamo da se udovoljavanjem zahtjevu Turske direktno krši Ustav Bosne i Hercegovine koji štiti slobodu kretanja, pravo na porodični život, pravo na rad i pravo na život  i da su sva ta prava ugrožena zahtjevom Turske. To što svojim zahtjevom Turska ozbiljno krši međunarodne konvencije, vama može biti samo signal da ozbiljno priđete rješavanju nastalog problema.

Ne mora biti u direktnoj vezi, ali je indikativno da zemlja koja traži izručenje svojim  građanima poništava putne isprave bez ikakvog sudskog procesa, a svoje zatvore puni kulturnim, javnim, prosvjetnim radnicima, novinarima, umjetnicima raznih profila što je najbolja ilustracija nemilosrednog obračuna turskog režima sa političkim neistomišljenicima.

Poštovana gospodo,  turskim zahtjevom, kojeg prati permanentni pritisak njenog rukovodstva uključujući  i predsjednika Redžepa Taipa Erdogana, od Bosne i Hercegovine traži se da svjesno krši vlastiti Ustav, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Međunarodni pakt UN-a o političkim i građanskim pravima i na kraju Deklaraciju UN-a o pravima čovjeka. Ukoliko se zista želimo pridružiti društvu modernih demokratskih zemalja Evrope i svijeta, taj lukzus naša država sebi ne smije dozvoliti.

Podsjećamo vas da se ni jedan od sedmorice potraživanih građana Turske nije ogriješio ni o jedan zakon države Bosne i Hercegovine. Svi oni su oženjeni porodični ljudi, imaju uredno izdate boravišne i radne dozvole. Jedan od njih je svojim angažmanom ne tako davno zaslužio i Šestoaprilsku nagrada Grada Sarajeva čije je dodjeljivanje poništeno pod pritiskom zavnične Ankare ali i vazalskog odnosa nekih naših političara.

Turska država  i  njeno društvo, bez obzira na sva iskušenja kroz koja su prolazili, odbranili su temeljne vrijednosti turskog republikanizma. Vjerujemo da će Turci izdržati i torturu kojoj su trenutno izloženi. Izdržite i vi pritisak pod kojim ćete raditi.

Mi smo svjesni nesavršenosti naše zemlje i političkih podjela koje joj ne dozvoljavaju snažniji iskorak ka Evropskoj uniji, ali smo isto tako svjesni da drugi tu slabost koristite za pritisak na njene nesposobne lidere. Živimo u uvjerenju da ćete svojom odlukom potvrditi da Bosna i Hercegovina nije više pašaluk u kome se bespogovorno izvršavaju naredbe iz Stamobola.

S poštovanjem

Alić Sinan, novinar i publicist

Dr Bajtal Esad, filozof

Burić Ahmed, književnik

Druško Karup Dženana, novinar

Duraković Ferida, književnica

Hajdarević Hadžem, književnik

Dr Hodžić Kadrija, prof. Univerziteta u Tuzli

Dr Kamberović Husnija, prof. Univerziteta u Sarajevu

Kontić Boro, novinar

Dr Slavo Kukić, akademik i prof. Univerziteta u Mostaru

Mustafić Dino, pozorišni reditelj

Dr Papić Žarko, direktor Instituta za bolju i humaniju inkluziju

Pećanin Senad, advokat

Puhalo Srđan, sociolog

Rudić Borka, novinarka

Trifunović Aleksandar, novinar

Na vrh