Aktuelno

Otvorena spomen soba Ismeta Mujezinovića

U okviru programa obilježavanja 110. godišnjice od rođenja Ismeta Mujezinovića, 3. decembra 2017. godine, u nedjelju, u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ upriličeno je otvaranje spomen sobe, u kojoj je predstavljena stalna postavka ličnih predmeta, fotografija, crteža i publikacija o umjetničkom stvaralaštvu Ismeta Mujezinovića.

“Ismet Mujezinović je bio likovni umjetnik i intelektualac visokog svjetskoga ranga. Čovjek koji se, kao angažirani intelektualac, uključio u antifašistički pokret, koji je pobijedio Hitlera. Čovjek, koji je uspio osnovati Univerzitet u Tuzli, a to je bio prvi univerzitet izvan Sarajeva, to nije bilo nimalo lako, a upravo je Ismet Mujezinović bio predsjednik inicijativnog odbora za osnivanje tuzlanskog univerziteta. Čovjek, koji je nakon svih anketa proglašen najvećim bosanskohercegovačkim slikarom 20. stoljeća, mada mi smatramo da se i u bivšoj Jugoslaviji, u 20. stoljeću, teško mogao naći veći slikar od Ismeta. Ovo je njegova dnevna soba, ovo je kuća u kojoj je on živio, koju je poslije njegove smrti, a po njegovoj želji i želji njegove supruge Marije, poklonio gradu. Dakle, ovo je dnevni boravak Ismeta Mujezinovića, jedan mali muzej posvećen jednom od, ako ne najvećem, onda jednom od najvećih ljudi koje je Tuzla imala” izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

DSCN9731

U Ateljeu je upriličena i izložba Mujezinovićevih crteža koji su nastali u periodu od 1920. do 1940. godine. Spomen soba postaje stalna postavka Ateljea Ismet Mujezinović u Tuzli, a svi oni koji žele, mogu je posjetiti radnim danima od osam do 15 sati.

Na vrh