Otvorena izložba fotografija pod nazivom „Borba nane Fate“

28.05.2021. 


„Borba nane Fate“ naziv je izložbe fotografija koja je postavljena na tuzlanskom Trgu slobode, a čiji je autor bosanskohercegovački fotoreporter Ahmet Bajrić – Blicko. Prigodnim obraćanjem izložbu je jučer otvorio ministar kulture, sporta i mladih TK Zlatan Muratović. Ova izložba, kroz fotografije fotoreportera Blicka, prikazuje detalje života ove istinske heroine, koja se srčano bori za izmještanje crkve iz dvorišta njene kuće u Konjević Polju kod Bratunca. Podsjetimo, nelegalno izgrađena crkva u dvorištu bh. heroine u Konjević-Polju trebala je biti davno uklonjena,  što do danas nije urađeno. Izgradnja crkve je pokrenula dvije decenije dugu borbu čiji je epilog presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2019. godine, kojom je utvrđena obaveza uklanjanja crkve u roku od tri mjeseca.

Ministar Muratović je prilikom otvaranja izložbe istakao da je Fata Orlović primjer budućim generacijama kako se kroz borbu za osnovna ljudska prava ujedno bori i za državu, te je istakao da „Ministarstvo kroz podržavanje ovakvih aktivnosti ujedno podstiče njegovanje kulture pamćenja, te promiviše stvarne heroje naše države čija su djela istinska inspiracija generacijama koje dolaze“.

Rok je davno prošao, ali Fata Orlović, koja je u međuvremenu, postala simbol odlučnosti i borbe za ljudska prava, te nada i inspiracije za obespravljene ne samo na našoj državi, nego i u svijetu, ne krije svoje razočarenje zbog nepravde koju nepotrebno trpi svo ovo vrijeme i ističe: “Ja nisam protiv crkve, protiv toga sam što je u mojoj avliji. Meni ne treba ništa, samo moja avlija. Neka je nose i štetu što su mi napravili, neka mi plate“.

Ahmet Bajrić već više od dvije decenije, radeći kao saradnik u mnogobrojnim medijima i agencijama, prati beskompromisnu borbu Fate Orlović u ostvarivanju njenih prava. Istakao je da mu je posebno zadovoljstvo što je u mogućnosti da javnosti predstavi dio te borbe, a i sam je doživio da tokom rata bude prognan iz svog doma čime borbu Fate Orlović razumije na dubljem nivou.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!