Business

Otvoren Sajam visokog obrazovanja u Tuzli (VIDEO)

Sajam visokog obrazovanja otvoren je danas u Tuzli i tokom dva dana trajanja maturantima i drugim zainteresiranim će u svom trećem izdanju predstaviti mogućnosti studiranja na velikom broju javnih i privatnih univerziteta, visokih škola i obrazovnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Sajamski događaj, koji se realizira u saradnji s Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, organizirano će posjetiti veliki broj učenika iz više od 30 srednjih škola Tuzlanskog kantona te područja Brčko Distrikta i Posavskog kantona.

Interesovanje visokoškolskih ustanova, ali i samih učenika iz cijelog Tuzlanskog kantona koji će posjetiti sajamske sadržaje, garant su da će Tuzla i naredna dva sajamska dana, kao što je to bilo i u prethodnim izdanjima, biti centar visokog obrazovanja BiH.

– Treću godinu zaredom Tuzlanski sajam uspješno realizira specijalizirani sajamski projekat, Sajam visokog obrazovanja, zbog potrebe da se mladim ljudima, učenicima završnih razreda srednjih škola stvori mogućnosti i prilika da na jednom mjestu u isto vrijeme potraže odgovor na pitanje šta i kako studirati – ističe Zlatko Alidžanović, direktor Tuzlanskog sajma.

Tuzlanski kanton, kao najmnogoljudniji u BiH, ima najveći broj učenika završnih razreda, čime se opravdava potreba za održavanjem ove manifestacije u Tuzli, kao akademskom središtu ovog dijela BiH. Studentima su predstavljeni studijski programi i javnih i privatnih fakulteta.

– S obzirom na to da Univerzitet u Tuzli čini 12 fakulteta i Akademija mislim da za svakog budućeg studenta ima nešto u čemu se može pronaći što će sutra biti njegov životni put i zanimanje – izjavila je rektorica UNTZ Nermina Hadžigrahić.

Dekan Ekonomskog fakulteta EU Kalos Tuzla Izet Banda ističe da studenti tuzlanskog univerziteta imaju posebne pogodnosti koje se odnose na uslove studiranja, opremljenost univerziteta s obzirom na uložena sredstva posebno na Medicinksom, Ekonomskom i Tehničkom fakultetu.

Svi izlagači i organizatori se nadaju da će maturantima, ali i onima koji će to biti narednih godina pomoći u donošenju važne životne odluke, a to je šta i kako studirati.

 

 

Na vrh