Tuzla

Otvoren ovogodišnji HACKATHON – Gradonačelnik Tuzle poručio da želi da Tuzla bude grad mladih

U okviru programskih sadržaja VI Međunarodnih „BH Sedmice inženjerstva“ u organizaciji Udruženja Radio Kameleon Tuzla – Otvorena mreža ljudskih prava i demokratije i Colosseum d.o.o. Tuzla, danas je otvoren HACKATHON – KREATIVNO RAZMIŠLJANJE na temu „Šta mladi očekuju od centra Grada Tuzla“.

Ciljna grupa takmičenja su mladi ljudi (studenti i srednjoškolci) iz cijele Bosne i Hercegovine koji učestvuju u izazovu koji bi trebao izvršnim nosiocima vlasti pomoći smjernicama u tranziciji prema pametnom Gradu Tuzla.

Grad Tuzla podržava ovaj projekat i odgovorni za njegovo vođenje i razvoj žele čuti šta je to potrebno Tuzli da bi bila još bolje mjesto ugodnog života.

Ovogodišnji Hackathon otvorio je Zlatko Berbić, direktor BH sedmice inženjerstva.

“Zajedno pokušavamo dati novu energiju našem gradu. Ispočetka smo ovo zamislili kao konferencije, gdje smo dovodili najuspješnije ljude, Bosance i Hercegovce da predaju mladima, međutim, sada želimo da mladi daju zadatke nama, da primjenimo to što oni govore. Vjerujem da će Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Lugavićem, koji je danas tu s nama, dobro pogledati šta vi želite”, naglasio je Berbić.

Pozdravnim obraćanjima pridružio se i Prof. dr. Aljo Mujčić sa Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli, a koji je naglasio da je oduševljen idejama i prijedlozima takmičara.

“Žiri ima izuzetno težak zadatak. Sve ideje su odlične i mi ćemo se potruditi da ih zabilježimo, oblikujemo i nađemo im mjesto u publikacijama. Ključno je da od mladih dobijemo viziju Grada Tuzla”, dodao je on.

Doc.dr. Zijad Lugavić,gradonačelnik Tuzle, kazao je da će razlika između pobjednika i takmičara biti mala jer su vizije Tuzle izuzetno kvalitetne.

“Mislim da će posao Gradske uprave biti najteži – da to implementiramo. Sve što je dobro, perspektivno, mi ćemo se potruditi da uradimo jer želimo da Tuzla bude grad mladih. Želimo da nam mladi budu partneri”, poručio je gradonačelnik Tuzle.

Timovi iz cijele BiH su pripremili prijedloge kako bi centar grada mogao izgledati u budućnosti i uključiti rješenje za problem održivosti koncepta urbanog života, a sve to možete pratiti na FB stranici Radio Kameleona I BH Engineering Weeks .

 

Izazov je kako napraviti nova tehnička i ostala rješenja u skladu sa savremenim dobom, a obuhvatiti tematske oblasti novi biznisi, pametna mobilnost, zelena ekonomija, primjena u praksi IoT i ICT tehnologiji.

 

Ovogodišnji HACKATHON i BIGBANG #heroji generacije održavaju se u okviru VI Međunarodnih „BH Sedmica inženjerstva“ i Festivala mladih pod pokroviteljstvom BH Telecoma.

Na vrh