Kult(ura)

Otvoren konkurs za 17. “INTERBIFEP” festival portreta

Pripreme za ovogodišnji, sedamnaesti po redu Internacionalni bienalni festival portretnog stvaralaštva u oblasti crteža, grafike, fotografije i videoart umjetnosti – INTERBIFEP, koji će se održati u Tuzli od 17. septembra do 2. novembra 2018. godine, već su uveliko počele. Tim povodom je zasjedao i Organizacioni odbor koji je usvojio potrebne dokumente i donijeo odluku o datumu otvaranja konkursa.  Konkurs za ovogodišnje Bienale otvoren je 9. marta i trajat će do 27. aprila ove godine, a pozivi za učešće će biti poslani na adrese preko 3.000 umjetnika i 450 kulturnih institucija iz cijelog svijeta.

Na prethodnom, veoma uspješno organiziranom INTERBIFEP-u održanom 2015. godine, prijave za učešće je poslalo oko 550 umjetnika iz 70 država svijeta, a nakon selekcije publika je imala priliku vidjeti radove 135 učesnika iz 44 zemalja svijeta. Kvalitetom predstavljenih manifestacija likovne umjetnosti u regionu i privlači sve više ljubitelja umjetnosti.

INTERBIFEP je osnovan i pokrenut davne 1980-te godine, od strane Galerije jugoslovenskog portreta Tuzla poslije Međunarodne galerije portreta Tuzla. Centar za kulturu Tuzla u sklopu kojega se nalazi i Međunarodna galerija portreta Tuzla sadržajno realizira i organizuje festival portretnog stvaralaštva. Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, potpredsjednik je direktor JU Centar za kulturu Tuzla Dženan Jusufović, a sekretar Festivala je rukovodilac Međunarodne galerije portreta Tuzla Korlatović Mirza.  Članovi Odbora su predsjednica Upravnog odbora JU Centra za kulturu Tuzla Mirsada Baraković, rukovodilac Doma mladih Tuzla Senad Begović, Svjetlana Kakeš kabinet gradonačelnika Tuzle, šefica odjeljenja za sport, kulturu i pitanja mladih Grada Tuzla Asja Redžić, te kustos Samir Sufi. I na ovogodišnjem Bienalu publika će imati priliku uživati u brojnim sadržajima koji su planirani tokom trajanja manifestacije. Konkurs, Pravilnik i prijavni obrazac se mogu pogledati i preuzeti na linku https://centarzakulturutuzla.ba/centar/medunarodna-galerija-portreta/interbifep/

Na vrh