Aktuelno

Otvoren Festival savremene žene (VIDEO)

U Bosanskom kulturnom centru u Tuzli otvoren je Prvi međunarodni Festival savremene žene.

Nakon uvodnih riječi predstavnika Kantonalnog ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja, Grada Tuzle i organizatora održana je panel diskusija o temi „Žene i diplomatija“. O tome su govorile supruge ambasadora Velike Britanije i Indije, kao i konzulica BiH za Južni Novi Vels.

Osim brojnih kulturnih događaja, izložbi i radionica, od četvrtka do nedjelje, više od 150 uspješnih žena, učesnica Festivala, podijeliće tajne svog uspjeha i razgovarati s posjetiteljima. U Tuzlu su došle iz Australije, SAD-a, Južne Amerike, Španije, Indije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i drugih zemalja. Među njima je i austronautica Marsha Ivins.

Ivins je radila za „NASA Johnson Space Center“ kao inžinjer, a kasnije je izabrana za astronauta. U svemiru je bila pet puta: 1990., 1992., 1994., 1997. i 2001 godine. Prvi put je u Tuzli, na Festivalu savremene žene, gdje je podijelila svoje iskustvo.

– Na dvije misije smo uradili naučne eksperimente. U jednoj od njih smo dva satelita poslali u svemir, a jedan smo vratili na zemlju. Na drugoj misiji smo se pridružili svemirskoj stanici a na posljednjoj misiji bili smo dio tima koji je nadograđivao postojeću svemirsku stanicu – izjavila je Ivins.

Jedna od učesnica došla je iz Australije. Počasna konzulica BiH u Sidneju za Novi Južni Vels Džemila Talić Gabriel kaže da se uspjeh postiže radom.

– Obično kažu imao si sreću. Smatram da čovjek sam kreira svoju sreću. Prema tome, ja zaista radim jako mnogo – kazala je.

O tajnama svog uspjeha govorila je i proslavljena bh. košarkašica Mara Lakić, nekadašnji kapiten Ženskog košarkaškog kluba “Jedinstvo Aida” iz Tuzle, koji je 1989. postao prvak Evrope. Kaže da je imala koš ispred kuće u Srnicama kod Gradačca i od djetinjstva svakodnevno igrala basket. Ljubav prema košarci dovela ju je u Tuzlu, gdje je ostvarila svoj životni san. Sa 15 godina je počela igrati za seniorski tim. Sada je direktorica ŽKK Jedinstvo Piemonte.

– Stvarno je ovo velika manifestacija za žene i mislim da se mi večeras sve osjećamo kao zvijezde koje su nešto napravile u svom životu – izjavila je Lakić.

U okviru Festivala savremen žene u Kući plamena mira u Tuzli bit će radionice joge, feng shuia i indijskog plesa, dok će u Bingo City Centru u subotu i nedjelju biti otvoren “Sajam ženskog stvaralaštva”, sa mnoštvom zanimljivih sadržaja.

Na vrh