Aktuelno

Otvoren 23. Ljetni univerzitet u Tuzli

Na Univerzitetu u Tuzli danas je svečano otvoren ovogodišnji, dvadesettreći po redu Ljetni univerzitet. Ova jedinstvena manifestacija koja će trajati do 29. jula okupit će brojne profesore i studente iz zemlje i inostranstva, a njen glavni cilj je akademska saradnja stručnjaka i naučnika iz različitih polja nauke. Ljetni univerzitet je prije svega osnovan sa ciljem razmjene informacija među ekspertima iz određenih naučnih oblasti, koji svoja saznanja i praktične vještine pružaju studentima, asistentima, profesorima, stručnjacima i svima zainteresiranima za nove informacije, rečeno je danas.

„Pred nama je 23. po redu Ljetni univerzitet u Tuzli, manifestacija po kojoj smo postali prepoznatljivi ne samo u našoj zemlji već i šire, i koja će i ove godine biti mjesto susreta studenata i eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti. Prilikom sačinjavanja ovogodišnjeg programa vodili smo se osnovnim, tradicionalnim ciljevima LJUT-a. Prvi je razmjena informacija, drugi cilj je stimulacija internacionalnih kontakata, a treći cilj je, naravno, otvaranje univerziteta prema zajednici i pokazivanje društvene odgovornosti uključivanjem u program tema koje se tiču socijalno osjetljivih skupina“, rekla je rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić i prisjetila se svog iskustva sa jednog od prethodnih Ljetnih univerziteta.

„Sjećam se da sam prvi put na Ljetnom univerzitetu bila davne 1998. ili 99. godine i pohađala jedan izvrstan kurs iz Molekularne dijagnostike koji mi je kasnije puno pomogao kod izrade doktorske disertacije, ne samo zbog znanja koje sam tada stekla, već i saradnje koja je tom prilikom uspostavljena i koja mi je omogućila da dio doktorskog istraživanja obavim u KC Ljubljana. To su prilike koje, između ostalog, nudi Ljetni univerzitet u Tuzli“, zaključila je rektorica Hadžigrahić.

U narednih pet dana svi zainteresirani će, shodno svojim preferencijama, moći učestvovati u brojnim predavanjima, radionicama, prezentacijama, okruglim stolovima i sportskim takmičenjima. Sama činjenica da se radi o programu i aktivnostima koje traju već 23 godine dovoljno govori o njenom kvalitetu, ali i potrebi za njeno organizovanje. S tim u vezi premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović je tokom svog obraćanja na ceremoniji otvorenja Ljetnog univerziteta izrazio zahvalnost Univerzitetu u Tuzli, njegovom rukovodstvu, ali i svim sudionicima ovog programa koji za cilj ima razmjenu informacija i akumulaciju znanja, promociju kulturne razmjene i akademske izvrsnosti.

„Od samog osnivanja Ljetni univerzitet u Tuzli okuplja stručnjake i studente iz zemlje i inostranstva, stvarajući široku mrežu entuzijasta koji nastavljaju sarađivati i nakon ove manifestacije. Multidisciplinarnost, veliki izbor kurseva i predavanja koji drže eminentni profesori i predavači u stimulirajućoj akademskoj sredini rezultat su bogatog iskustva i garancija kvalitetne akademske i kulturne razmjene. Ljetni univerzitet je prilika koja omogućava da se ljudi međusobno upoznaju i razmjene mišljenja i iskustva. Njegov uspjeh je i u tome da okuplja studente i profesore sa svih BH univerziteta, regije, ali i cijelog svijeta, što se reflektuje u pozitivnom razvoju koji se odvija u BiH“, rekao je premijer Suljkanović, te svim gostima, u ime Vlade Tuzlanskog kantona, zaželio dobrodošlicu u Tuzlu i na naš univerzitet.

Ljetni univerzitet se organizira nakon završetka regularne akademske godine što pruža mogućnost velikom broju studenata da se posvete onome što ih posebno zanima neopterećeni redovnim nastavnim obavezama. Da slušaju predavanja i učestvuju u radionicama za koje imaju izražen poseban interes. Istovremeno Ljetni univerzitet profesorima omogućava da, oslobođeni redovnih akademskih poslova, mogu dio ljetnog odmora posvetiti volonterskom radu sa studentima istražujući i obrađujući teme koje i kod njih bude posebno zanimanje.

Na vrh