Kult(ura)

Otvaranje izložbe „Breaking free“ sutra u ateljeu Ismeta Mujezionovića

Pozivamo vas na otvaranje izložbe o djeci rođenoj zbog rata u Bosni i Hercegovini, koja nosi naziv „Breaking free“, a koje će biti upriličeno sutra, 22.11.2022.godine u 18.00 sati u ateljeu Ismeta Mujezionovića, u sastavu Centra za kulturu Tuzla (Klosterska 19).

Izložba Breaking free je organizovana u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se u svijetu obilježava 25.novembra. Organizatori izložbe su Udruženje „Zaboravljena djeca rata“ i Udruženje za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu „Naš glas“. Izložba Breaking free je inspirisana borbom i snagom djece rođene zbog rata i njihovih majki koja traje skoro tri decenije. Dosadašnja borba je trajala u tišini, pod velom diskriminacije, ali danas, zajedničkim snagama i zajedničkim glasom, odlučili su izaći i progovoriti o tami u kojoj su živjeli a koju mnogi i danas žive.

Stalna normativna i praktična marginalizacija djece rođene zbog rata i njihovih majki, u post-konfliktnim društvima, značajna je prepreka održivom i inkluzivnom miru, pomirenju i tranzicijskoj pravdi. Procesi tranzicijske pravde koji ne prepoznaju i ne provode prava djece, rođene iz seksulanog nasilja, ne mogu ispuniti svoje ciljeve koji uključuju istinu, pomirenje odgovornost i isporuku reparacija. Poricanje prava djece rođene iz seksualnog nasilja nepomirljivo je sa normativom ljudskih prava na univerzalnost. Lična iskustva djece odraz su političkog i društvenog ustroja u mirnodopskom periodu koji je već postojeću traumu odlučio produbiti patrijarhalno – opsesivnim alatima. Priče djece rođene zbog rata nam pomažu da se suočavamo sa prošlošću, sa samima sobom i daju nam motivaciju da dijalogom gradimo bolju i sigurniju budućnost.

Ova izložba je posebno veliki poduhvat za djecu rođenu zobg rata jer kroz ovu izložbu nekoliko članova/članica udruženja po prvi put izlazi u javnost sa svojom pričom. Izložba Breaking free naglašava solidarnost empatiju, slobodu, jednakost i izbor. Djeca rođena iz čina ratnog seksualnog nasilja jasno izražavaju svoj identitet „djeteta svoje majke“, nikada nisu i neće biti „djeca neprijatelja“. Njihove majke, sve osobe preživjele ratno seksualno nasilje nisu krive za to!

Idejni koncept izložbe razvile su Ajna Jusić i Mirna Omerčaušević, dok je autor fotografija i video rada Sakher Almonem, sirijsko-francuski umjetnik rođen 1986.godine. Nakon 12 godina profesionalne plesne karijere u Siriji, Franscuskoj i Austriji, počeo se baviti scenskom fotografijom. Inspiracija za ovu izložbu rodila se kada ga je Darrel Toulon (The Alpha group) pozvao da učestvuje u projektu „In the name of the father“ / „U ime oca“, koji je organizovan u saradnji sa Narodnim pozorištem Tuzla.

Izložba se sastoji iz tri dijela: Prvi dio izložbe su portreti djece rođene zbog rata na pozornici Narodnog pozorišta Tuzla. Drugi dio izložbe čine portreti umjetnika koji su pričali priče djece rođene  zbog rata na pozornici Narodnog pozorišta u Tuzli. Treći dio je video projekcija koja rezimira cjelokupnu izložbu za koju je originalnu muziku radio Norbert Wally (Autorska pjesma „Karma baza, u izvedbi: Norbert Wally i Clara Luzia). Koncept transfromacije doživljene traume u umjetnički prikaz Breaking free slijedio je princip dijaloga na svim razinama. Centralna promjena  je bila stvaranje sigurnog prostora u kojem su djeca stvarala temelj povjerenja prema društvu. Iz toga je izrasla spremnost djece rođene zbog rata da se zajedno suoče sa širokom publikom te motiviraju društvo na dijalog sa svojim pričama. Izložbom želimo otvoriti prostor za uvid vlastitih odgovornosti u kontekstu posljedica rata i seksualnog nasilja. Krucijalno je, da u mirnodopskom periodu građani osvijeste sopstvene diksirminatorne prakse, koje mogu dodatno otežati već tešku borbu sa nepravdom na prosotorima bivše Jugoslavije.

Izložba ostaje otvorena do 30.novembra, 2022.godine, a posjete su moguće u terminu od 09:00 do 16:00 sati.

Na vrh