Eventi

Otvaranje Festivala “Vezeni most” 23. oktobra

Međunarodni dječiji festival “Vezeni most”, koji se  u Tuzli organizira 15. put, bit će otvoren 23. oktobra u Bosanskom kulturnom centru, najavilo je Udruženje “Mali princ”.

Predstavljanjem plakata, na pres-konferenciji je saopćeno da će ovaj festival otvoriti izložba gošće ilustratorice Ane Grigorjev, beogradske umjetnice evropskog ranga koja je uradila reklamni plakat i likovni identit.

Na pres-konferenciji je također rečeno da je ovogodišnja dobitnica nagrade “Mali princ” Nura Bazdulj Hubijar, za stvaralački doprinos razvoju dječije literature u Bosni i Hercegovini. Knjigama namijenjenim mladima, ona je hrabro progovorila o najosjetljivijim, pa i tabu-temama u bosanskohercegovačkoj dječijoj literaturi, rečeno je.

Ovogodišnji program “Vezenog mosta” bit će znatno sadržajniji i bogatiji od prethodnih.

Osim umjetničke radionice gošće ilustratorice s osnovcima likovnog talenta, susreta pisaca s čitaocima u svim kantonalnim bibliotekama pod nazivom “Sve niče iz priče”, dodjele nagrada autorima najboljih literarnih radova, osnovcima iz regiona, u programu “Oni dolaze”, šarene parade maski i kostima “Uzavrele ulice”, raznorodnih radionica za osnovce, srednjoškolce i studente “Kreativni maraton”, festival će biti obogaćen pozorišnim predstavama za djecu: “Hoću da se igram” Šime Ešića i “Kirija” Branislava Nušića, koje će po dva puta izvesti Teatar Kabare Tuzla i gostujući pozorišni ansambl mladih iz Aleksinca.

Poseban program “Čekajući Malog princa” bit će posvećen ovogodišnjoj dobitnici nagrade Nuri Bazdulj Hubijar, a  dosadašnji dobitnici bit će predstavljeni u programu “Veče Malih prinčeva” u Ateljeu Ismeta Mujezinovića.

Na festivalu će biti promovirana Monografija “15 godina Vezenog mosta” na 336 strana, s mnoštvom dokumenata i informacija o gostima piscima i drugim umjetnicima, dobitnicima nagrada, brojnim dešavanjima i učesnicima u programima dosadašnjih 15 festivala.

Na vrh