BiH

Otvaranje dvije nove instalacije u parku ‘Ravne 2’ u Visokom

Povodom početka proljeća, Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ otvara dvije vanserijske instalacije u prelijepom parku ‘Ravne 2’ u Visokom. T

 

 

RG NIKOLE TESLE

U subotu, 18. marta 2023. u 12:00 bit će upriličeno otvaranje ‘Trga Nikole Tesle’ s bistom u prirodnoj veličini ovog briljantnog uma čiji patenti pokreću današnju ekonomiju i tehnologiju. Na otvaranju će govoriti predsjednica Udruge ‘Nikola Tesla – Genij za budućnost’ mag. Ing. Dragica Mihajlović iz Zagreba (Hrvatska), predsjednik Fondacije ‘Nikola Tesla’ iz Beograda (Srbija) prof. Dr Milun Babić, najbolji poznavaoci Teslinog rada Prof. Dr Velimir Abramović i dipl. Ing. Goran Marjanović iz Beograda, Prof. Dr Wolfgang Kostlir koji primjenjuje Teslinu tehnologiju na svojoj klinici u Beču (Austrija) te učenici visočke srednje škole.

Nakon govornika bit će otkrivena bista čiji je autor magistar kiparstva Damir Šabić iz Sarajeva (BiH). U nastavku od 13-14 sati bit će premijerno prikazan film ‘Nikola Tesla – Um koji vlada svetom’ autorice Mirjane Prljević iz Beograda/Pariza.

 

 

+++

BESMRTNI PJESNICI LJUBAVNE POEZIJE

U ponedjeljak 20 marta 2023. u 12:00 sati na dan proljetne ravnodnevnice bit će otvoren kutak za šest autora ljubavne poezije: Rumi, Tagore, Lorka, Jesenjin, Neruda i Edgar Allan Poe.

Autori poprsja su šef Odsjeka za kiparstvo Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva mr. Darko Šobot, doktor nauka Adis Alias Fejzić, magistrica kiparstva Elma AlićPremec i magistrantic a kiparstva Elma ČauševićŠobot, doktorant vajarstva Daniel Mujezinović.

Učenici visočkih srednjih škola će recitovati stihove pomenutih pjesnika.

 

Ovim putem pozivamo javnost da prisustvuje ceremonijama svečanog otvaranja ove dvije instalacije.

Na vrh