BiH

Otkriveni stravični detalji ubistva sarajevskih policajaca

Nakon četiri godine opsežne i iscrpne istrage sarajevsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv ubica sarajevskih policajaca – Save Marinkovića, Aleksandra Macana zvanog Aki Marka Trifkovića Žižana.

Oni su optuženi zbog svirepog ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u naselju Alipašino Polje.

Nije prošlo dugo od podizanja optužnog prijedloga, a on je u cijelosti potvrđen od strane sudije Kanotnalnog suda u Sarajevu.

Raport je u posjedu optužnice koja ima 141. stranicu. Ekskluzivno otkrivamo i dispozitiv te dokaze i iskaze s kojima će se ubice suočiti tokom nastupajućeg suđenja.

Godinama krali automobile

Treba napomenuti da je značajan pomak u ovoj izuzetno osjetljivoj istrazi načinio posebni istražni tim sarajevske policije. On je ključne podatke pribavio iz „raspakovane“ aplikacije Sky.

Dana 26.10. oko 4.15 sati, u namjeri da otuđe privatno motorno vozilo Golf 6 hrvatskih registarskih oznaka, dovezli su se u naselje Alipašino Polje. Trifković je podesnim predmetom otvorio vrata Golfa. Macan je ušao unutra pokušavši da ga pokrene, piše u optužnici.

U optužnici se dalje navodi:

“Kada nije uspio da pokrene vozilo, Trifković je sjeo u Seat te je njime pogurao Golf da bi se uspostavio kontakt i vozilo počelo raditi. U jednom momentu je došlo do sudara između prednje strane Seata i zadnje strane Golfa koji je guran do nizbrdice da bi ga pomoću vanjskog procesira Macan upalio.

 

Potom je Trifković parkirao Seat paralelno sa Golfom te je čekao da pomoću uređaja za krađu Macan pokrene Golf.

Ubice sarajevskih policajaca: Puškomitraljez u rukama

Marinković za to vrijeme čuva stražu. U ruci je držao puškomitraljez Zastava M72B1 kalibra 7,62 milimetara.

Macan je bio svjestan da će Marinković pucati ukoliko dođe policija. Prišao je i dao mu sat radi zamjene. Trifković je tada povukao ručicu haube da bi prespojio procesor. Macan je izvalio instrument tablu”.

Kako su opisale tužiteljice, za to vrijeme Marinković se nalazi u Seatu. U tom momentu iz pravca ulice Ive Andrića pojavljuje se policijsko patrolno vozilo u kojem su se nalazili policijski službenici.

Na mjestu vozača je bio Adis Šehović, a na mjestu suvzača Davor Vujinović. Kada su isti ušli u ulicu Geteova i krenuli prema raskrsnici ulicom Bosanska-Geteova prema zaustavljeno vozilu Seat Leon, kada se Trifković nalazio na mjestu vozača Seata, u namjeri da usmrte ovlaštene službene osobe pri obavljanju poslova sigurnosti, svjesni da pucanjem iz vatrenog oružja službene osobe mogu lišiti života, što su Mrinković i Macan i htjeli, prema službenicima koji su se nalazili u službenom vozilu, Marinković iz Seata iz neposredne blizine ispalio je više hitaca.

Potom je Macan, dok se nalazio pored Golfa 6, u momentu kada je policijsko vozilo prolazilo pored zaustavljenih Seata i i Golf 6 u smjeru TC Bingo iz nepoznatog oružja ispalio najmanje dva hica. Potom je Marinković nastavio rafalno pucati u pravcu patrolnog vozila iz puškomitraljeza, ispalivši najmanje 20 metaka.

Nakon toga je Macan ušao u Seat na zadnje sjedište iza suvozača iz Marinkovića. Trifković je sjedio za volanom…

Nastavak teksta i ostale detalje čitajte ovdje.

 

Komentari
Na vrh