Komentari

OSVRT Dodik ne čuje Vojina ni SDP, a i oni sada šute: SNSD preuzima finasije države

Sedmorka koja participira u državnoj vlasti sa HDZ i SNSD, gubi prve bitke u borbama s partnerima. Naime, princip kompromisa i dogovora kojeg zagovaraju SDP, NIP i NS dok HDZ i SNSD ostaju čvrsto u svojim zahtjevima, previše lako dolaze do ciljeva.

Tako je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik kazao u Banjoj Luci da pozicija direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH još nije dogovorena, ali da to mjesto pripada Srbima! Ovo je odgovor potpredsjedniku SDP-a Vojinu Mijatoviću koji je samo prije nekoliko dana kazao da će ‘stav SDP-a tu biti vrlo rigidan i insistirat ćemo, pa možda i po cijenu zaustavljanja kadrovskih rješenja, kada je u pitanju UIO’.

 

Izjava Dodika o tome da je najozbiljniji kandidat za mjesto direktora UIO-a aktuelni ministar finansija BiH Zoran Tegeltija danas nije komentirana iz SDP-a, dok Dodik kao i bezbroj puta dokazuje da se nije promijenio uprkos tvrdnjama SDP-a i NIP-a i Naše stranke da je danas ‘Dodik neki novi evropski’.

Inače, Dodikov SNSD će imati potpunu kontrolu nad bh. finansijama, jer je u novom sazivu Vijeća ministara najprije prigrabio resor finansija a nakon toga i Upravu za indirektno oporezivanje.
Faktički Dodikov SNSD pod kontrolom će imati sve bitne finansijske institucije u Bosni i Hercegovini – Ministarstvo finansija, Fiskalni savjet i Upravu za indirektno oporezivanje.

 

Ukoliko se sve posloži po željama Dodika, a ne treba imati sumnje da će se to desiti, pokazat će se da je osmorka, sada sedmorka loše pregovarala. Kritike koje su ranije upućivali SDA-u kazavši da nisu npr. smjeli dati HDZ BiH vertikalu u finansijskim institucijama sada oni daju Miloradu Dodiku – dokazanom ruskom čovjeku.

Upravo u činjenici da nisu u stanju zaštiti svoje stranke i pojedince unutar političkih procesa javnost se pribojava situacije kada budu u prilici štititi državu BiH.

Polako se pokazuje praktično koliko je opasno bilo ući u formiranje koalicije sa SNSD i HDZ, a da prije toga nisu podvukli jasne crvene linije.

(A. Čorbo-Zećo)

Na vrh