Tuzlanski kanton

Osveta Trojke građanima TK – “Vlada FBiH je ove godine po pacijentu izdvojila 127 KM za HNK, a 2,3 KM za TK!”

Po riječima v.d. direktora Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) Tuzla, Denijala Tulumovića, Vlada Federacije BiH je za ovu godinu UKC Tuzla, uplatila samo jednu tranšu novca u iznosu nešto više od 2.600.000 KM, iako je, po osnovu Zakona o finasijskoj konsolidaciji i/ili restruktuiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, za 2023. godinu, za četiri predviđene tranše uplata trebala iznositi 9.700.000 KM.

Na pitanje Politicki.ba da li će do Nove godine Vlada ispuniti zakonom predviđene obaveze, to jest uplatiti ostale tri tranše,  dr. Tulumović je karatko odgovorio: “koliko ja vidim, neće” .

 

“Uputio sam dva dopisa – jedan prema Ministarstvu zdravlja FBiH, jedan lično premijeru Vlade FBiH Nerminu Nikšiću kojim sam tražio da ispune obaveze prema UKC Tuzla. 

 

UKC je ispunio sve uslove za dodjelu ovih sredstava, po ugovoru o restruktuiranju zdravstvenih ustanova koje je potpisala prethodna vlada za period propisan zakonom. 

MOSTARSKI SKB DOBIO NOVAC, TUZLANSKI UKC IGNORIŠU

Nažalost, do sada smo dobili samo prvu tranšu. Sljedeće tri tranše, iz samo njima poznatih razloga, još uvijek nisu uplaćene. 

U pismima i federalnom ministru zdravstva i premijeru Nikšiću, podsjetio sam ih da Sveučilišna klinička bolnica Mostar uopće nije ispunila ni jedan od propisanih uslova, čak su povećali dugove za nekih osam – devet miliona i nisu uopće uplaćivali niti dalje uplaćuju sredstva u fondove, a njima su, po mojoj spoznaji, uplaćene sve četiri tranše za 2023. godinu.

Upozorili smo premijera Nikšića da ovakvim odnosom krši zakon, ali nemamo nikakav odgovor na naša pitanja i upozorenja”,  navodi u razgovoru za Politicki.ba direktor Tulumović.

 

 

ZA JEDNOG PACIJENTA U HNK IZDVOJENO 127 KM, A ZA TK 2,3 KM

Upitan kako je moguće da za ovakve odluke Vlade Federacije, odnosno diskriminatorski odnos prema UKC-u Tuzla, glasaju dvojica ministara sa područja Tuzlanskog kantona, (ako već nije riječ o samovolji federalnog premijera kako se u kuloarima može čuti op. politički.ba) direktor Tulumović nije imao odgovor.

 

Ne mogu vjerovati da ministri u Federalnoj vladi koji dolaze iz TK, ne reagiraju na ovakav odnos prema UKC Tuzla. Zar njih nije sramota reći da za jednog pacijenta na TK, u ovoj godini se, sa nivoa Federacije, izdvojilo 2,3 KM, a za jednog pacijenta u Hercegovačko-neretvanskom kantonu 127 KM.

Oni dižu ruke, oni glasaju za takve procedure i odluke. Jesu li to pacijenti iz HNK važniji, viša klasa ljudi za Vladu Federacije od pacijenata iz TK”, pita dr.Tulumović.

Navodi da je o problemu koji je obustavom isplate zakonom predviđenih tranši UKC Tuzla od strane Vlade Federacije, razgovarao sa predstavnicima svih političkih struktura u TK.

“Razgovarao sam i sa SDP-om. Rekao sam im ‘ljudi, vi mene zamolite, ja ću otići odavde, to mi je najmanji problem, ali dajte da svi zajedno nastupamo prema Federaciji. Nije to ni za SDP ni za SDA.

Pacijenti su građani Tuzlanskog kantona, a ne igračke i plijen političkih partija. Bolest ne pita ko je za koga glasao, već hoće li onaj koga boli imati adekvatno liječenje.

Zamolio sam i premijera Halilagića da proba organizirati sastanak sa federalnim zastupnicima iz TK kako bi smo razgovarali o ovim  problemima, pa ko neće da dođe  na sastanak, kazati narodu taj i taj nije zainteresiran da se riješi problem UKC-a Tuzla.

Politički se ne moramo slagati, ali opstanak UKC-a, liječenje naših građana je iznad svake politike”, ističe dr. Denijal Tulumović.

Šutnja, indolentnost, nezainteresiranost, ustvari kršenje zakona od strane Vlade Federacije kad je u pitanju UKC Tuzla, u čemu, što je najgore, navodi dr. Tulumović, učestvuju ministri koji dolaze iz TK, dovest će UKC, kaže “u jednu veoma tešku situaciju”.

 

“Ovo prvi put govorim. Ja sam sa pojedinim dobavljačima morao potpisati ugovore koji su ovjereni kod notara, zato što, u periodu kad je na čelu TK bila SDP/PDA vlada ništa od predhodno potpisanih ugovora, nije bilo ispoštovano. 

Mi još uvijek redovno servisiramo obaveze prema dobavljačima i, normalno, da smo računali na sredstva koje nam je trebala doznačiti Federalna vlada.

To što je premijer Nikšić reagirao prema Ustavnom sudu, navodno je razlog da UKC Tuzla nije registriran u skladu sa zakonom.

Oni dobro znaju da je jedina institucija upisana u sudski registar kao osnivač UKC Tuzla Skupština TK.  

Smatram da premijer Nikšić ovakvim odnosom demonstrira jedan veoma neodgovoran stav prema građanima Tuzlanskog kantona. Šta je razlog takvom odnosu on će morati odgovoriti građanima TK”.

Vršilac dužnosti direktora UKC Tuzla prof. dr. Denijal Tulumović, u razgovoru za Politicki.ba otkrio je i jednu, u javnosti do sada malo poznatu činjenicu.

Naime, njegov predhodnik na čelu UKC Tuzla, dr. Kamerić, inače kadar PDA, u svom mandatu je bio uputio zahtjev prema Kantonalnoj vladi koju su tada činili kadrovi SDP/PDA, da se riješi nabavka linearnog akceleratora koji je u to vrijeme već bio na izdisaju, ali ga je tadašnja vlada, prema dokumentu kojeg posjeduje UKC, glatko odbila.

Upitan da li odnos Federalne vlade prema UKC Tuzla, odnosno  prema samom Tuzlanskom kantonu, kako se može čuti u javnosti diktira nevidljiva “politička loža” po kojoj se u BiH sve dijeli na tri dijela (Sarajevo, Mostar, Banja Luka op.a) pa tako i klinički centri, aerodromi itd, dr.Tulumović nije imao odgovor.

Na vrh