Kult(ura)

Osnovci u TK uz superjunaka Beepstera učili o važnosti energijske efikasnosti

“Na mladima svijet ostaje“, poznata je bosanskohercegovačka izreka kojom se vodio superjunak Beepster prilikom svoje turneje po Tuzlanskom kantonu, s ciljem edukacije najmlađih o važnosti energijske efikasnosti. O tome kako da postanu heroji i spase planetu Zemlju učili su osnovci u OŠ „Hasan Kikić“ Gračanica, Prvoj osnovnoj školi Srebrenik, te Prvoj osnovnoj školi „Živinice“.

Superjunak Beepster je, kroz edukativno-zabavnu radionicu, najmlađe generacije učio o važnosti pametnog korištenja energije. Upravo iz tog razloga je s učenicima razgovarao o cijelom procesu nastanka globalnog zagrijavanja, kao i njegovim posljedicama po našu planetu.

„Mi moramo biti heroji naše planete i spasiti rijeke, šume, ali i sve druge zelene površine Zemlje. To je naš zajednički zadatak!“ istakao je Beepster, dijeleći savjete za pametniju upotrebu energije. „Elektronske uređaje moramo gasiti, a ne ostavljati ih na stand-by. Ne smijemo ostavljati vodu da teče dok perete zube ili se umivate. I ne zaboravite, nakon što izađete iz prostorije, ugasite svjetlo.“

Koristeći moderne tehnologije, ovaj superjunak je proces učenja i zabave spojio u korisnu cjelinu, zajedno sa prenošenjem znanja o značaju energijske efikasnosti za budućnost planete Zemlje. Tako je školarcima predstavio i Beepomat, interaktivni edukativni uređaj uz čiju pomoć im je pokazao kako energijski efikasno ponašanje može spasiti svijet. Istovremeno, ovaj superjunak je koristio i druga zanimljiva pomagala, poput termalne kamere uz pomoć koje je demonstrirao izgled uređaja kada koristi energiju, u usporedbi sa onim koji je ugašen. Ovakav interaktivni pristup imao je ključnu ulogu u prikupljanju pažnje učenika i pravljenju ugodne atmosfere, pritom demonstrirajući važnost edukacije najmlađih za budućnost naše Planete.

Radionice su realizovane u okviru Projekta energetske efikasnosti za BiH (BEEP), koji, uz kreditna zaduženja Svjetske banke, implementira Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Na vrh