Aktuelno

Osmomartovski marš u Tuzli – Ravnopravnost žena još nije ostvarena

Nekoliko organizacija civilnog društva iz Tuzle juče je, povodom Međunarodnog dana žena,  organiziralo “Osmomartovski marš” s kojeg su građani i građanke još jednom ukazali na probleme i izazove s kojima žene suočavaju u društvu.

Okupljanje koje su organizovala udruženja Amica Educa, Forum građana Tuzle, Horizonti, Omladinski pokret Revolt, Tuzlanski otvoreni centar i Vive Žene, počelo je na Trgu slobode nakon čega su okupljeni učesnici prošetali gradom, noseći transparente koji ukazuju na borbu žena za ravnopravnost.

Koordinatorica gender projekata u Udruženju Amica Educa Selma Mustačević ističe da je današnji marš organiziran kako bi se ukazalo na to da ravnopravnost žena još nije u potpunosti postignuta.

Navodi da je još veliki broj žena koje su doživjele neki oblik nasilja.

-Mi živimo u zemlji u kojoj je veoma mali broj žena na izvršnim i rukovodećim pozicijama. Žene na koje se stavlja najveća odgovornost za pad nataliteta često bivaju otpuštene s posla radi trudnoće – kaže Mustačević.

Organizatori ističu da je jedan od ciljeva ovog marša da se oda počast svim ženama koje su se ranije izborile za ženska prava, uključenost u društveni, ekonomski i politički svijet.

Rukovoditeljica rodnog programa Tuzlanskog otvorenog centra Selma Kešetović naglašava da su u odnosu na raniji period žene postigle dosta toga, ali da su još daleko od centara moći i prava na odlučivanja.

Konstatovala je da su žene izašle u javnu sferu, ali da muškarci ne participiraju u kućnom radu i odgoju djece i da žene rade dvostruki posao.

S ovog skupa poručeno je da su feministice mnogo toga postigle i ostvarile od protesta 8. marta 1857. godine do danas, ali da su žene daleko od cilja rodne ravnopravnosti u svim segmentima života, kako u svijetu tako i u BiH.

Na vrh