Aktuelno

Osigurani paketi pomoći za povratnike u Požarnici kod Tuzle

Ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona Sandra Memić posjetila je danas povratnike u tuzlanskoj mjesnoj zajednici Požarnica, a najugroženijima su uručeni paketi pomoći s pehrambenim artiklima.

Uz podsjećanje da su brojne porodice u stanju socijalne potrebe, ministrica Memić kazala je da su odlučili pomoći povratnicima koji u proteklom periodu nisu ostvarili neka od svojih prava.

– Ove godine povećana su izdvajanja za podršku i materijalno zbrinjavanje povratnika te je u ovogodišnjem budžetu Tuzlanskog kantona osigurano 204.800 KM – podsjetila je ministrica.

Na području mjesne zajednice Požarnica danas žive 152 porodice i to uglavnom starije životne dobi, a već sedam godina ovdje se niko nije vratio te je za porodice u stanju socijalne potrebe svaka pomoć je dobro došla.

Predsjednik Mjesne zajednice Požarnica Simika Modraković kaže da im mnogo znači da ih se neko sjetio, a prehrambeni paketi pomoći znak su da nisu zaboravljeni.

Većina povratnika u Požarnicu vratila se 2001. godine, bave se poljoprivredom i od toga žive, ali obnova puteva kroz selo je najvažnija, istaknuli su.

Povratnici Borislav Simeunović, Zoran Marjanović i Pero Jovičić zahvalili su na ovoj pomoći koja će im, kaže, dobro doći te su naglasili da problem predstavlja i zapošljavanje mladih kojima je teško naći posao nakon što su se porodice vratile.

Ministrica Memić najavila je da će ova vrsta pomoći u narednim danima biti osigurana i za povratnike na području Živinica, Lukavca i Srebrenika.

Na vrh