Kult(ura)

Osam naslova u konkurenciji za nagradu “Mali princ”

Pripreme za  15. Međunarodni dječiji festival «Vezeni most 2018», kako je saopćeno iz Društva prijatelja knjige «Mali princ» Tuzla, u punom su jeku.

Festival «Vezeni most», na kome će biti uručene nagrade za nominaciju i nagrada «Mali princ» za najbolju dječiju knjigu u regionu, planiran je za oktobar.

Gošća ilustratorka  ove godine je  beogradska umjetnica Ana Grigorjev, koja će uraditi plakat ovogodišnjeg «Vezenog mosta», prirediti u Tuzli izložbu svojih ilustracija i održati umjetničke radionice sa likovnim talentima.

Svoj dio posla odradili su i selektori: Ibrahim Kajan (BiH), Svetlana Kalezić-Radonjić (Crna Gora), Marina Gabelica (Hrvatska) i Zorana Opačić (Srbija), pa je poznato svih osam knjiga nominiranih za «Malog princa».

U konkurenciji za brončanu statuu “Malog princa”, ove godine su «Vjetrić nestaško», Jelene Glišić i «Djeca koja lete», Nure Suljkanović (BiH), «Puh Đorđe i duhovi Triftara», Žarka Vučinića i «Zovu me Čupa», Nataše Nelević (Crna Gora), «Dom iza žice», Jasminke Tihi-Stepanić i «Sve o Evi – Vodič za sanjare», Nene Lončar (Hrvatska), «Krokodil peva», Vesne Aleksić i «Banda neželjenih ljubimaca», Uglješe Šajtinca (Srbija). Knjige su izašle u izdanju «Art scene» Banja Luka, izdavačke kuće «Lijepa riječ» Tuzla, izdavačke kuće «Grigorije Dijak», Podgorica, Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, Naklade «Ljevak» Zagreb, «Kreativnog centra» Beograd i «Pčelice» Čačak.

Na vrh