Aktuelno

OŠ Gornja Tuzla trebala biti zatvorena, a danas među najljepšim školama u Tuzli

Osnovna škola u Gornjoj Tuzli postala je energetski efikasna škola koja učenicima osigurava sigurniju budućnost i kvalitetnije obrazovanje. Jedna je najljepših škola s najvećim brojem učenika u ovom gradu, iako je do prije nekoliko godina trebala biti spojena s osnovnom školom u Simin Hanu zbog nedostatka učenika.

Direktorica škole Azra Feukić uvjerena je da će svaki novčić uložen u obrazovanje pa i u obnovu škole biti stostruko vraćen.

– Obnovom ove škole učinili smo najbolje za našu djecu, a to nema cijene. Zahvalna sam svima koji su nam pomogli i vjerovali u nas – izjavila je direktorica.

Obnova škole u Gornjoj Tuzli važna je ne samo za odgoj i obrazovanje nego za razvijanje njihove svijesti o najvišim ekološkim standardima, smatra gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

– Najvažniji faktor razvoja su ljudi, odnosno djeca. Zato je potrebno što više ulagati u odgoj i obrazovanje mladih. Veoma je važno prilagoditi škole mjestu stanovanja djece i zašto bi djeca putovala negdje drugo ako imaju školu tamo gdje žive. Djeca trebaju uživati dok idu u školu, a ne da budu đaci pješaci. Školstvo u Gornjoj Tuzli ima veliku tradiciju i ova škola ne bi nikada smjela biti ugašena – rekao je Imamović.

Na objektu škole postavljena je termoizolacija na vanjske zidove objekta, tavanu i fiskulturnoj sali, postavljena je nova vanjska stolarija, te instaliran toplovodni kotao na pelet. Ukupna vrijednost ovih radova je blizu 200.000 KM, a škola je obnovljena u okviru IPA INTERREG projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“.

– Najvažnije da su djeca u jednom lijepom i sigurnom okruženju te da je njihova škola postala ljepotica ovog dijela Tuzle. U ovakvim uslovima djeca su produktivnija i postižu bolje rezultate i bilježe manje izostanaka. Vjerujem da je obnova ove škole utjecala na to da ona opstane bez obzira na to što se govori o sve manjem broju učenika. Ovo je poticaj roditeljima da ne vode djecu negdje drugo u školu već da ih ovdje upisuju. Iako demografska slika nije baš najsjajnija mi moramo sve učiniti da se škole obnavljaju i izgrađuju i da zadržimo djecu ovdje. Zato smo i odgovorni da uslovi rada u školama budu što bolji – ističe Adi Tanović, asistent na projektu.

Osnovna škola Gorna Tuzla započela je s radom prije 55 godina, a danas je pohađa 320 đaka.

Na vrh