Eventi

Organiziranje javne rasprave o Nacrtu Programa rada Gradskog vijeća Tuzla za 2018.godinu.

Nezadovoljstvo građana i građanki Grada Tuzla o radu, planu i programu rada Gradskog Vijeća, kao i neinformisanost o načinima pristupa i mogućnostima promjene istih su problemi identifikovani na mnogobrojnim aktivnostima kroz prethodnih nekoliko godina, u razgovoru s građanima i građankama posebno u javnim tribinama organizovanih od strane Omladinskog pokreta Revolt. Primijećeno je nezadovoljstvo građana i građanki rasporedom određenih tema, kao i neinformiranost o mogućnostima predlaganja izmjena, prijedloga, mišljenja, primjedbi te slanja istih na adresu GV.  Većina građana i građanki nije svjesna uopće o postojanju dokumenata kojim se uređuje  raspored, definišu prioritetne aktivnosti i tematske grupe za cijelu godinu rada Gradskog Vijeća.

 

Shodno Zaključku Gradskog vijeća Tuzla, iz novembra mjeseca o otvaranju javne rasprave na ovu temu, Omladinski pokret Revolt organizira prvu javnu raspravu o Nacrtu Programa rada Gradskog vijeća Tuzla za 2018. godinu. Javna rasprava se organizira u sklopu projekta “Jačanje ulogi građana i građanki u odlučivanju”.  Oblasti u okviru kojih građani i građanke mogu davati svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe o načinu raporeda i važnosti jesu: oblast uprave i samouprave, komunalne djelatnosti, budžet i finansije, privreda i poduzetništvo, građenje, urbanizam i prostorno uređenje, zaštita okoliša, stanovanje, civilna zaštita, te mnoge druge.  

 

Potreba za učešćem građana i građanki u istim procesima   rezultirala je organiziranjem javne rasprave u svrhu omogućavanja  građanima i građankama učešće i pristup planu i programu GV. Građani i građanke će imati priliku da predlažu izmjene nacrta o programu rada GV koje će u konačnici, zajedno sa zaključcima javne rasprave biti dostavljeno odgovornim osobama. Ovim putem pozivamo sve zainteresovane građane i građanke da pridonesu uspješnosti javne rasprave koja će se održati 21.12. u 17.30h u Domu mladih (kamerna sala).

Dokument Nacrta Programa rada Gradskog vijeća Tuzla možete pronaći na stranici Grada.

Na vrh