Aktuelno

Organizirana radionica o notarijatu za članice Udruženja penzionerki Tuzle

Udruženje potrošača “Klub potrošača” Tuzlanskog kantona organiziralo je danas radionicu s Udruženjem penzionerki Tuzle i Notarskim uredom iz Tuzle na kojoj se okupilo oko 80 članica kako bi razgovarali o prednostima notarijata.

Notarka Jadranka Škarica predstavila je na današnjem skupu notarijat u Federaciji Bosne i Hercegovine, govoreći o tome zašto postoji ta služba, šta i kako rade, zašto i kako su notari važni, kako se plaćaju notarske usluge, ali i o perspektivama notarijata u BiH.

U razgovoru za Fenu pojasnila je da su se učesnice radionice upoznale s onim što notarska služba nudi, a potom su bile u mogućnosti da postavljaju pitanja koja se tiču njihovih ličnih pravnih stvari te su dobile upute kako to prevazići.

– Ženama srednje i starije dobi bilo je žao što je ovaj skup kratko trajao, ali smo se dogovorili da ukoliko budu imale potrebu da se ponovo obrate Notarskom uredu te da smo mi tu da odgovorimo na sva njihova pitanja – kazala je Škarica.

Najviše ih je zanimalo pitanje ostavina, odnosno kako može glasiti njihova izjava i sudbina ostavinskog rješenja. Također, zanimali su ih i ugovori o doživotnom izdržavanju, a posebno u slučaju kada bračni partneri nemaju nasljednika te kako zaštiti imovinu bračnih partnera.

– Pitanja su bila i u smislu poklona između djece i roditelja i kako regulirati taj prijenos vlasništva, odnosno najviše ih je zanimao ugovor o poklonu s pravom doživotnog uživanja – pojasnila je notarka Škarica, dodajući da su se neka od pitanja odnosila i na testament.

Nakon ovog skupa, koji je bio posjećen i interaktivan, Škarica je ocijenila da postoji potreba za pojašnjenjem poslova koje obavljaju notari jer se radi o novouvedenoj službi te su građani nedovoljno upućeni u to šta sve notarijat nudi.

Podsjetila je da su prije uvođenja notarijata te poslove radili advokati, ali većinom su to radili nadripisari te građanima treba pojasniti šta je djelatnost notara, a šta advokata.

Škarica je objasnila da nema manje ili više važnog posla nego je važan posao i advokata i notara na isti način, ali je razgraničena nadležnost jednih i drugih. Advokati rade posao koji je vezan za sudski spor, dok notar radi poslove u kojima nema spora i gdje su stranke u sporazumu.

Kako je zaključila, notarijat je uveden za rasterećenje sudova te građani mogu riješiti veliki dio svojih pravnih poslova kod notara, bez odlaska na sud, što je mnogo brži postupak, a ujedno je i jeftiniji i lakši.

Na vrh