Aktuelno

Općinski sud Tuzla: Vesna Švancer osuđena na dvije godine i šest mjeseci

Općinski sud Tuzla je na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za bivšu dopredsjedavajuću Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Vesnu Švancer (47) iz Zenice, zbog krivičnog djela  udruživanje radi činjenja krivičnih djela počinjenog  u sticaju sa produženim krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja i  prevara i izrekao joj jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 mjeseci.

Također, Sud je Švancer, po pravosnažnosti presude,  izrekao i sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja svakog poziva, djelatnosti ili dužnosti u predstavničkim i izvršnim organima vlasti, javnim ustanovama ili preduzećima u BiH u periodu od 10 godina, te joj je također oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od oko 11.500 KM, te utvrđena obaveza da jednom od oštećenih vrati oko 5.000 KM štete.

Ranije je pravosnažna presuda u ovom predmetu izrečena i Azri Džafić zbog istih krivičnih djela, a  koja je bila dio udruženja koje je organizirala Švancer, te joj je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseci.

Podsjećamo, optužnicom se Švancer tereti da je  formirala udruženje, u kojem  su bili  Azra  Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih  sredstava budžeta Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, uslovljavali iste da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Tako su Švancer i drugi članovi udruženja u periodu od marta 2016. do aprila 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se ličnim interesima a ne interesima službe i građana FBiH i suprotno Poslovniku Parlamenta FBiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije, te obećavali, a Švancer i  isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja.

U optužnici je navedeno da je Švancer, kao organizator udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, uslovljeni od članova udruženja ili same Švancer,  znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili.

Azri Džafić se optužnicom na teret stavlja da je učestvovala u četiri radnje uslovljavanja korisnika pomoći iz budžeta Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Također, Švancer je optužena i da je 2017. godine u Visokom obećavala jednoj osobi  da će njegovom privrednom društvu pomoći u naplati većeg iznosa potraživanja od dužnika, iako u tom pravcu nije poduzela ništa. Držeći ovu osobu u zabludi da će mu pomoći, od njega je tražila 2.500 eura pozajmice, da bi po primanju novca izbjegavala bilo kakve kontakte  s njim.

 

Odjel za odnose s javnošću

Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću

Na vrh