Tuzlanski kanton

Općinski načelnik Kalesije održao sastanak sa poljoprivrednicima

Polovinom marta ove godine, oko 1.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta na području općine Kalesija bit će javnim oglasom ponuđeno poljoprivrednicima u period od deset godina.

To je bila i tema sastanka općinskog načelnika Seada Džafića sa poljoprivrednicima sa područja općine Kalesija.

Poljoprivrednici su načelnika upoznali sa raznim nepravilnostima koje su zabilježene prilikom raspodjele zemljišta 2012.godine i 2014.godine, istakavši da su te nepravilnosti dobile i sudski epilog te da je bivši načelnik zbog toga i osuđen.

Mi poljoprivrednici koji se istinski ovim bavimo od načelnika tražimo da ova raspodjela bude transparentnija te da u komisiju za bodovanje uđe i jedan predstavnik poljoprivrednika sa područja naše općine koji će sigurni smo voditi računa o našim potrebama i da ta raspodjela bude pravična, kazao je Nurija Hercegovac koji se godinama bavi poljoprivredom.

Pravičniju raspodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta od načelnika je zatražio i Halil Serdarević istakavši da državna poljoprivredna zemlja ne treba da bude dodijeljena onim poljoprivrednicima koji imaju jednu ili dvije krave, kao što je bio slučaj prethodnih vlasti kad asu oni dobijali po 2 ili 3 hektara, a neki sa više muznih grla nisu mogli da dobiju tu zemlju.

Lično sam ja bio svjedok na sudu protiv onih koji su tako radili i uvijek ću svjedočiti protiv onih koji rade nepravdu. Ja sam bio oštećen tada kada se ta zemlja djelila i to me je spriječilo  da proširim svoje gazdinstvo, jer sam bio primoran da kupujem travu i kukuruz od privatnika što je povećalo moje troškove, rekao je Serdarević.

Općinski načelnik je kazao da je Općinsko vijeće usvojilo Pravilnik o raspolaganju tim zemljištem na koji je saglasnost dalo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, za kojeg je istakao da je bolji i pravedniji nego prethodni te da će udovoljiti poljoprivrednicima da u komisiji za raspodjelu zemljišta bude i njihov predstavnik koji zna ko i koliko ima goveda u štalama.

Načelnik je kazao da neće dozvoliti  zakupcima koji dobiju zemljište putem javnog poziva da isto izdaju ili daju trećim licima već će isto morati obrađivati kako je navedeno u samom pozivu. 

Na vrh