BiH

OPASAN PLAN PO BOSNU I BOŠNJAKE Prijetnje Nikšiću i Konakoviću služe za satanizaciju SDA

Kao član komisije za nadzor OSA-e, tražim hitno istragu o prijetnjama, poručio je Šemsudin Mehmedović, član Komisije za nadzor nad radom OSA-e i državni zastupnik.

“Zaboravili su neki da je došlo do promjene na čelu OSA-e, da je sada direktor Almir Džuvo, a mogu misliti kakva salva optužbi bi bila da je još Osmica! OSA je morala imati informacije u roku od 2 sata, jer je jednostavno utvrditi porijeklo
takvih poruka, ne samo u ovom slučaju već i u sličnim ranije. Prijetnje Nikšiću i Konakoviću služe da se obavještajnim metodama satanizira SDA i politika koja je prepreka nekim međunarodnim faktorima da se OHR i instituacija
visokog predstavnika u BiH zamijeni tihim protektoratom Srbije i Hrvatske nad BiH i modelom regionalne kancelarije za stabilnost u BiH koju bi činili Hrvatska, Srbija i Turska”, ističe Mehmedović.

 

Dodaje da je poznato “da su i od jednog međunarodnog predstavnika dolazile izjave iz kojih se moglo naslutiti koje su države „dobrodošle“ da se miješaju u BiH pitanja, ali se to dalo naslutiti i iz narativa i izjava Milanovića.

“Plan je da se nakon prijetnji smrću Nikšiću i Konakoviću, 5. aprila iste poruke upute Schmidtu i ambasadorima USA, Britanije i Njemačke a vjerovatno i prijetnjama za teroristički napad na sjedište OHR-a. Ta priprema je već izvršena nizom dojava o postavljenim bombama u sarajevskim školama. Sve bi to bilo argumentovano porukama sa jučerašnjih protesta ispred OHR-a „Schmidt odlazi“. Ovim mojim istupom bi trebao biti preduprijeđen taj plan o smrtnim prijetnjama Schmidtu ili terorističkim napadom ili prijetnju sjedištu OHR-a”, poručuje Mehmedović.

 

Na kraju, Mehmedović poziva SDA da zatraži smjenu odgovornih u u OSA zbog neadekvatnog postupanja u slučaju pribavljanja obavještanih podataka o osobama ili izvorima koji su planirali ove prijetnje Konakoviću i Nikšiću te da se zatraži vještačenje turske i njemačke obavještajne službe oko prijetnji Konakoviću i Nikšiću.

“Očito je plan da se od Bošnjaka naprave teroristi po modelu kakav su primjenjivale obavještajne službe Tuđmana, Miloševića, Bobana i Karadžića, ali i da se dalje produbljuje jaz između bosanskog političkog bloka do te mjere da se međusobno prijetnjama smrću nikad više ne uspostavi jedna politička snaga na očuvanju BiH. Ne nasjedajte na to, i čuvajmo korektne političke odnose sa obje strane. Čuvajmo Bosnu i Hercegovinu, vlast će biti i proći, a tragovi ostanu negdje duboko urezani!”, zaključio je Mehmedović.

Na vrh