Vijesti

OP REVOLT: „Najoštrije osuđujemo objavljivanje knjige Ilije Brankovića o tuzlanskoj kapiji i sistemsko negiranje zločina i agresije na Bosnu i Hercegovinu!”

Negiranje utvrđenog zločina ubistva 71. mlade osobe i pravosnažne osude ratnog zločinca Novaka Đukića, je još jedan sramni i fašistički potez državnog vrha Srbije. Posebno je sramna činjenica da knjigu “Tuzlanska kapija-režirana tragedija”, autora Ilije Brankovića, promovira Ministarstvo odbrane Republike Srbije, što je još jedan dokaz da politički vrh i državne institucije Srbije godinama štite ratne zločince, negiraju i izvrću činjenice, time izbjegavajući preuzimanje odgovornosti. Ovaj i slični potezi političkog i državnog vrha Srbije onemogućavaju napredak u procesu pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije, te osnažuju one politike i ideologije koje relativiziraju i negiraju zločine, što predstavlja opasnost od ponavljanja historije, odnosno ponovnog počinjenja novih zločina i genocida.Negiranje zločina i zaštita zločinaca predstavlja saučesništvo u istom!

Ovom prilikom osuđujemo i medijske servise, poput Radio Televizije Republike Srpske(RTRS), koji prenose neistine obuhvaćene ovom knjigom, te time doprinose negiranju zločina, historijskom revizionizmu, te širenju govora mržnje.

Podsjećamo, Đukić je kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na “Kapiji” kada je ubijeno 71. mlada osoba, a ranjeno preko 200.

U solidarnosti,

Omladinski pokret Revolt
Komisija za mlade SABNOR-a TK


Komentari

Na vrh